Meghalt egy civil Donyeckben

2014. október 6., 09:33

Egy civil életét vesztette a hét végén a kelet-ukrajnai Donyeck városában szakadatlanul folyó tüzérségi támadásokban – közölte vasárnap a városi tanács.

A közlemény szerint Donyeckben továbbra is feszült a helyzet. Az éjjel több kerületből jelezték tüzérségi lövések robajait. A becsapódó lövedékek a hét végén újabb lakóházakban okoztak károkat. Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó sajtószolgálata vasárnap arról adott hírt, hogy a megyeszékhely közelében lévő, a várostól északra fekvő Scsasztya településnél a szeparatisták aknavetőkkel támadtak, aminek következtében kilenc civil és egy ukrán katona szenvedett sérüléseket.

A Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet sajtóközpontja vasárnap közölte, hogy az oroszbarát szakadárok Grad rakéta-sorozatvetőkkel vettek tűz alá Donyecktől északnyugatra két kistelepülést. Nevelszke és Tonenyke az ukrán kormányerők ellenőrzése alatti területen fekszik. Az elmúlt egy napban több ízben támadták a szeparatisták a kormányerők állásait a Donyecktől északra, a Debalceve mellett fekvő Nyikisine térségében.

A kormányerők parancsnokságának tájékoztatása szerint a donyecki nemzetközi repülőtér továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van. Szombaton a reggeli órákban a szakadárok újabb rohamot indítottak a légi kikötő bevételére, valamint aknavetőkkel és kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet az elkövetkező 24 órában többször is az ukrán egységek reptéri állásaira. Pénteken a korábbiaknál is hevesebben támadást hajtottak végre a szakadárok a donyecki repülőtér ellen, amelynek régi termináljába sikerült is benyomulniuk. A terminál első szintjén súlyos tűzharc bontakozott ki a repteret védő katonák és a szakadárok között.

Az oroszbarát szakadár erők a szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére folyamatosan lövik és ostromolják a donyecki nemzetközi légikikötőt. Hosszú hetek óta próbálják megszerezni a stratégiai fontosságú létesítményt, amelyben a szovjet időkben létesített atombiztos bunkereknek, valamint a felhalmozott élelmiszer- és lőszerkészleteknek köszönhetően Kijev szerint a katonák képesek sokáig kitartani.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)