Brüsszelben tárgyalt Brenzovics László és Volodimir Csubirko

2015. március 3., 20:27

Az elmúlt héten Brüsszelben járt dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának képviselője és Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács (KMT) elnöke. A látogatásra Bocskor Andreának, a Fidesz–KDNP kárpátaljai származású európai parlamenti képviselőjének meghívására került sor.

Brenzovics László, Volo­dimir Csubirko és Bocskor Andrea február 24-én a belga fővárosban találkozott Kosztyantin Jeliszejevvel, Ukrajna európai uniós nagykövetével. A megbeszélésen egyaránt szóba kerültek a legfrissebb ukrajnai belpolitikai események, illetve a kelet-ukrajnai konfliktus hatása Kárpátalja megyére. A továbbiakban a kárpátaljai vendégek részt vettek a Fidesz–KDNP európai parlamenti küldöttségének ülésén. Előadásában a KMKSZ elnöke jelezte, hogy az Ukrajnában tavaly lezajlott két választás stabilizálta a helyzetet, ami a kárpátaljai magyarok helyzetén is javított. „Jelenleg mód van arra, hogy együttműködjünk Petro Porosenko elnökkel a magyar közösség jogainak védelme és fejlesztése terén, ám az országban uralkodó elhúzódó válság bármely pillanatban ronthat a dolgok mostani állásán” – idézte Brenzovics Lászlót a Karpatszkij Objektív portál.
A kora délutáni órákban Brenzovics Lászlót és Volodimir Csubirkót fogadta Markku Markkula, az EP Régiók Bizottságának elnöke, majd részt vettek az EU–Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottság alakuló ülésén.

(transkarpatia.net/karpatskijobjektiv.com/zzz)