A CVK meghatározta a kárpátaljai választókerületek számát és a választási bizottságok összetételét

2015. szeptember 9., 11:36 , 765. szám

A Központi Választási Bizottság (CVK) jóváhagyta a megyei, járási, városi, városi kerületi, falusi és nagyközségi választási bizottságok által a helyi tanácsok képviselőinek, a falusi, nagyközségi, városi településvezetőknek az október 25-re kiírt helyhatósági választások alkalmával történő megválasztása céljából létrehozandó territoriális, egyéni választókerületek számát – jelentette a Zakarpattya Online. A CVK Kárpátalja megyében 64 ilyen választókerületet jelölt ki.

A Beregszászi, Nagybereznai, Ökörmezői, Perecsenyi, Szolyvai Járási Tanácsokba 34-34 választókerületből választanak képviselőket, a Huszti, Ungvári, Rahói, Ilosvai Járási Tanácsokba pedig egyformán 36-ból. A Volóci Járási Tanácsnak 26 képviselője lesz, a Munkácsinak 39, a Técsőinek 42.

Az Ungvári és a Munkácsi Városi Tanácsoknak a létrehozott választókerületek számából ítélve egyaránt 36 tagjuk lesz, míg az ilosvainak, csapinak, szolyvainak, beregszászinak, técsőinek, perecsenyinek, nagyszőlősinek és rahóinak 26-26.

A Novini Zakarpattya közli a Központi Választási Bizottság 216. számú határozatát, amelyből kitűnik, hogy a megyei tanácsi választásokra Kárpátalját 64 körzetre osztották fel. A magyarok lakta vidéken a Nagyszőlősi járásban 6, a Beregszászi járásban 3, Beregszászban 1, a Munkácsi járásban 5, Munkácson és az Ungvári járásban pedig 4-4 választókörzet lesz.

Döntött a CVK a megyei, járási és városi választási bizottságok összetételéről is. Bizonyossá vált, hogy a magyarlakta régiók testületeiben ott lesznek a két kárpátaljai magyar párt képviselői. A 19 tagú Kárpátaljai Megyei Választási bizottságba beválasztották a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt jelöltjét, ami pedig a járási testületeket illeti, a Beregszászi Járási Választási Bizottság titkárát az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt helyi szervezete adja, míg a testület egyik tagja a „KMKSZ” UMP színeiben lesz jelen. Szintén egy-egy taggal képviselteti magát a két párt a Beregszászi Városi és a Munkácsi Járási Választási Bizottságban. A KMKSZ küldötteinek személyében ugyancsak lesz magyar képviselet a nagyszőlősi, ungvári és a huszti járási, valamint a munkácsi és csapi városi választási bizottságokban.

(zakarpatttya.net.ua/transkarpatia.net/Kárpátalja)