Likarcsuk távozik hivatalából

2015. szeptember 17., 15:06

Ihor Likarcsuk benyújtotta lemondását az Ukrán Oktatásminőség-ellenőrzési Központ (UCOJaO) igazgatói tisztéről. Lépését Facebook-oldalán jelentette be a tisztviselő – közölte az Ukrajinszka Pravda.

„Már tájékoztattam erről a minisztert (Szerhij Kvit oktatási minisztert – a szerk.). A július 21-i események után, a mai Ivano-frankivszki események után, a fiam elbocsátása után nem látok lehetőséget arra, hogy továbbra is a ma hatalmon lévő csapatban dolgozzak” – írta egyebek mellett.

Az Ukrajinszka Pravda hozzáteszi, hogy Bohdan Tomencsuk, az UCOJaO Ivano-frankivszki regionális központjának igazgatója szeptember 17-én bejelentette, hogy a regionális központ épületében házkutatást tartottak. Tomencsuk ugyancsak elmondta az Ukrinformnak, hogy az általa vezetett intézmény nem képes teljes értékű munkát végezni az után, hogy lefoglalták a műszaki berendezéseket, munkatársai felmondanak. 

A portál emlékeztet, hogy július 21-én a bűnüldöző szervek házkutatást tartottak az Oktatásminőség-ellenőrzési Központban, valamint a központ vezetője, Ihor Likarcsuk, illetve helyettese, Volodimir Vinnik lakásán.

A Legfőbb Ügyészségen azt állították, hogy az UCOJaO vezetői „harmadik személyek kérésére” megváltoztatták a külső független értékelés eredményeinek adatait. Ugyanakkor Szerhij Kvit oktatási miniszter kijelentette, hogy Likarcsukot tisztességes embernek ismerte meg.

Maga Likarcsuk azt állította, hogy a vizsgálat bosszú a külső független tesztelés eredményeiért: „Sok ismert, gazdag és befolyásos ember gyereke nem lesz diák idén”.

Az Oktatási Minisztériumban közölték, hogy a Likarcsuknál tartott házkutatás során két tollat és egy csészét, Vinniknél 5 ezer hrivnyát, valamint számítógépeket és telefonokat foglaltak le. A Legfőbb Ügyészségen viszont azt állították, hogy az UCOJaO-ban és vezetőinek lakóhelyén 130 ezer dollár került elő.

Július 22-én a Miniszteri Kabinet a vizsgálat idejére felfüggesztette tisztségéből Likarcsukot.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)