Egészségügyi Minisztérium: ilyenek lesznek az új kórházi körzetek

2016. december 5., 18:27

A kórházi körzeteket, amelyek létrehozásáról a kormány november 30-i ülésén határozott, két elv mentén fogják kialakítani a megyékben az egészségügyi intézményrendszer ésszerűsítése céljából – írja az Ukrajinszka Pravda az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása alapján.

„Az ésszerűsítésre két elv mentén kerül sor: először is, biztosítani kell a polgár számára a minőségi ellátáshoz való hozzáférést, másodszor, az intézményeknek, amelyekben ez az ellátás történik, megfelelő terheléssel kell bírniuk, hogy fenntartható legyen az egészségügyi szakemberek kellő minősítése” – közölte Pavlo Kovtonyuk, az egészségügyi miniszter helyettese.

A portál szerint a kórházi körzetek létrehozásához kijelölnek egy-egy intenzív egészségügyi ellátást nyújtó kórházat, amely a legerősebb ilyen jellegű intézmény lesz az adott régióban. A többi kórházat át fogják alakítani oly módon, hogy azokban fejlett technológiát nem igénylő szolgáltatásokat nyújtsanak.

Az Egészségügyi Minisztérium csupán a körzetek kialakításának alapját képező számítások képletét ajánlja fel, a helyi hatóságok maguk döntik el, hogy hány és milyen kórházra van szüksége az adott közösségnek, hol kell elsősorban kijavítani az utakat, hogy időben a helyszínre érhessenek a mentők stb.

A normatív dokumentumok értelmében egy-egy kórházi körzetet legalább egy első vagy második szintű többprofilú intenzív ellátást nyújtó kórháznak és az egyéb egészségügyi intézményeknek kell képezniük.

A másodlagos (szakosított) egészségügyi beavatkozások jegyzékét a szaktárca hagyja jóvá.

Az első szintű többprofilú intenzív ellátást nyújtó kórháznak legalább 120 ezer pácienst kell ellátnia, a második szintűnek pedig legalább 200 ezer főt.

A kórházi körzetek határait és összetételét oly módon kell kijelölni, hogy lakóik hozzáférjenek a másodlagos (szakosított) egészségügyi ellátáshoz a saját kórházi körzetükben.

A kórházi körzet közigazgatási központjául azt a települést – rendszerint egy 40 ezer főt meghaladó lakosságú várost – jelölik ki, amelyben második szintű többprofilú intenzív ellátást nyújtó kórház működik.

A kórházi körzetek ellátási határait a többprofilú intenzív ellátást nyújtó kórházak elérhetőségéből kiindulva állapítják meg, melynek időtartama nem haladhatja meg a 60 percet, s az ellátási körzet kiterjedése megfelel egy 60 kilométer sugarú körnek.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a kormány határozata értelmében az Egészségügyi Minisztériumnak egy hónapon belül el kell fogadnia a kórházi körzet mintaszabályzatát, és 2017. február 1-jéig a miniszteri kabinet elé kell terjesztenie a kórházi körzetek jegyzékét és összetételét tartalmazó normatív dokumentum tervezetét.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)