Az oroszokat vádolja az USA az ukrán helyzet miatt

2017. február 3., 18:41

Az új amerikai ENSZ-nagykövet Oroszországot tette felelőssé a kelet-ukrajnai harcok kiújulásáért. Az ENSZ Biztonsági Tanácsában a diplomata arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok nem enyhíti az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat, amíg Moszkva nem szolgáltatja vissza a Krím félszigetet Ukrajnának – jelentette a Hírtv.hu.

„A mi álláspontunk egyértelmű: ezt az ukrán fél provokálta” – mondta a kelet-ukrajnai harcok fellángolásáról Budapesten, Orbán Viktor vendégeként Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök a nemzetközi állásponttal ellentétben kijelentette: Ukrajna csak azért játssza el az áldozat szerepét, hogy pénzhez jusson. „Miért történik mindez most? Szerintem ennek több oka van. Az egyik, hogy az ukrán vezetésnek pénzre van szüksége, pénzt pedig a legjobb úgy kivasalni az Európai Unióból, az USA-ból vagy a nemzetközi pénzintézetekből, ha agresszió áldozataként mutatják be magukat” – nyilatkozta Putyin.

Az ukránok által ellenőrzött Avgyijivkában egy idős férfi házának tetejét vitte le egy lövedék. „Robbanás történt, aztán minden az ágyamra hullott, miközben aludtam. A fáklya mellettem volt, a széken, felvettem, és hatalmas lyukat láttam a mennyezeten. Felkeltem, mindenem megvolt, a lábam is, a kezem is, és semmim sem tört el. Valami ropogást hallottam. Kinyitottam az ajtót, és láttam, hogy a szomszéd garázsa lángokban áll” – idézte fel az avgyijivkai lakos, Volodimir.

A település elleni támadások kiújulása miatt Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását követelte. A testület már össze is ült, a tanácskozáson az új amerikai ENSZ-nagykövet első alkalommal fejthette ki hazája álláspontját, miszerint az oroszok által megszállt Krím félsziget Ukrajna része, és a szankciók mindaddig fennmaradnak, amíg Oroszország nem vonul ki a területről.

„Az Egyesült Államok az ukrán nép mellett áll, amely már közel három éve szenved az orosz megszállástól, a katonai intervenciótól. Ez a válság mindaddig tart, amíg Oroszország és a támogatását élvező szeparatisták nem tartják tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi egységét” – jelentette ki Nikki Haley.

Az amerikai ENSZ-nagykövet felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államok jobb kapcsolatra törekszik Oroszországgal, de a kelet-ukrajnai események miatt kénytelen világosan és határozottan elítélni Moszkvát.

Haley felszólalását a Fehér Ház magyarázkodása előzte meg, amiért a pénzügyminisztérium hozzájárult, hogy egyes amerikai cégek korlátozott tranzakciókat bonyolíthassanak le az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal, az FSZB-vel – írja a Válasz.hu. Ezt széles körben úgy értelmezték, hogy megkezdődött a szankciók enyhítésének folyamata. A pénzügyminisztérium közleménye szerint a korlátozott tranzakciók az FSZB-vel ahhoz kellenek, hogy amerikai cégek engedélyt kapjanak informatikai termékek eladására Oroszországban. A pénzügyi tárca egy magas rangú tisztviselője közölte: a Trump hivatalba lépése előtt már készülő módosító intézkedés technikai jellegű, ugyanis amerikai vállalatok nem tudtak bizonyos termékeket Oroszországban eladni az FSZB engedélye nélkül.

(hirtv.hu/valasz.hu/Kárpátalja)