ATO: újabb tüzérségi támadások, három ukrán katona esett el

2017. február 4., 12:39

A szakadár fegyveresek továbbra is Grad rakéta-sorozatvetőkből, nehéztüzérségi fegyverekből és aknavetőkből lövik a kormányerők állásait a frontvonal teljes hosszában. Az elmúlt 24 óra folyamán három ukrán katona elesett, heten megsebesültek a terrorellenes művelet (ATO) övezetében – jelentette az Ukrajinszka Pravda az ATO vezérkarának sajtószolgálata által kiadott szombat reggeli közlemény alapján.

Donyeck térségében az ellenség Grad rakéta-sorozatvetőkből lőtte Halicinyivkát. Avgyijivkát, Luhanszkét, Trojickét és Zajcevét 152 és 122 mm-es lövegekből, illetve 120 és 82 mm-es aknavetőkből vették tűz alá. Piszkit és Kamjankát több ízben lőtték harckocsik.

Mariupol térségében Talakivkára nyitottak tüzet Grad rakéta-sorozatvetőkből, 152 és 122 mm-es ágyúkból, Luhanszk megyében pedig Trojickére, Popasznére, Novoolekszandrivkára és Novozvanyivkára.
Az elmúlt 24 óra folyamán összességében 115 alkalommal vették tűz alá a szakadárok a kormányerőket.

Pénteken a késő esti órákban a szeparatisták mintegy 40 rakétát lőttek ki Gradokból a Donyeck megyei Szartanára – közölte Vjacseszlav Abroszjkin Donyeck megyei rendőrfőnökre hivatkozva az UNIAN hírügynökség. A támadás következtében tucatnál is több épület rongálódott meg a településen. A villanytelepet ért találat miatt több utca áram nélkül maradt.

Továbbra sincs áram Avgyijivkában. A korábbi ígéretek és megállapodások ellenére a rendszeres tüzérségi támadások miatt a szakemberek február 3-án sem tudták kijavítani a szakadárok által megrongált vezetéket. Az illetékesek ezért most azon dolgoznak, hogy alternatív ellátási vonalat dolgozzanak ki a település számára.

A harcok kiújulása, azaz január 29. óta a városból 244 személyt, köztük 114 gyereket evakuáltak. Az Infrastrukturális Minisztériumban bejelentették, hogy az állami vasúttársasággal közösen előkészítettek három vasúti szerelvényt arra az esetre, ha elrendelnék annak a mintegy 3,5 ezer embernek az evakuálását, akik Avgyijivkának a harcok által érintett részén laknak.

Apravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)