Az EBESZ meghosszabbítja ukrajnai missziójának küldetését

2017. március 17., 09:08

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) egy évvel meghosszabbítja az ukrajnai külön megfigyelő missziójának szolgálatát – közölte a szervezet szóvivője csütörtökön Bécsben.

A döntést az EBESZ 57 tagállamának állandó tanácsa hozta a bécsi Hofburgban tartott ülésén.

Az ukrajnai megfigyelők alkotják a legnagyobb EBESZ-missziót. A több mint hétszáz megfigyelő elsősorban a kelet-ukrajnai háborús övezetben van jelen.

Sebastian Kurz, az EBESZ soros elnökségét betöltő Ausztria külügyminisztere és Lamberto Zannier, az EBESZ olasz főtitkára közös nyilatkozatban fejezte ki örömét, hogy a szervezet tagállamai egyetértettek a misszió munkájának 2018. március 31-ig szóló meghosszabbításában. Kurz szerint a döntés elismerése annak a „kitűnő munkának, amelyet az EBESZ-megfigyelők a helyszínen végeznek”. A miniszter elismerően szólt a missziót vezető Ertugrul Apakan török diplomatáról és csapatáról, elmondása szerint „bátor és lelkes” munkát végeznek.

Az ülésen döntöttek az ukrajnai misszió további egyéves pénzügyi támogatásáról is. A megfigyelők így újabb technikai eszközöket, hőkamerákat és drónokat is tudnak majd használni. A misszió éves költségvetése 100 millió euró, amelyet külön forrásokból finanszíroznak, és nem az EBESZ költségvetéséből, amelyről még nem egyezett meg az 57 tagállam.

„Biztos vagyok abban, hogy a misszió hatásköre bővíthető, így a megfigyelés megbízhatósága és hatósugara is növekedhet” – mondta az osztrák külügyminiszter. Egyúttal bírálta a fegyvernyugvás megsértését, és arról adott tájékoztatást, hogy a megfigyelők szerint nagyjából ezer tűzszünetsértés történik naponta. Továbbá felhívta a konfliktusban résztvevőket a minszki megállapodások betartására.

(MTI/Kárpátalja)