A blokádról és az IMF-hitel késéséről tanácskoztak az ország vezetői

2017. március 21., 08:34

Petro Porosenko elnök a hétfő esti órákban megbeszélésre hívta a parlamenti frakciók és képviselői csoportok vezetőit, amelyen szó esett a megszállt területek blokádjának következményeiről, valamint arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elhalasztotta a döntést a következő hitelrészlet megítéléséről Ukrajna számára – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

„A találkozón jelen voltak a parlament elnöke, a miniszterelnök, a frakcióvezetők. A megbeszélésen alapvetően a parlament munkájának hatékonyabbá tételéről, a parlament és a miniszteri kabinet közötti érintkezési pontok kereséséről volt szó. Megállapodtunk, hogy amint aláírják, nyilvánosságra hozzák az IMF-memorandumot. Ugyancsak értékeltük a blokád következményeit” – mondta el a portálnak a tanácskozást követően Irina Lucenko, a BPP frakcióvezető-helyettese.

Szavai szerint a megbeszélés ideje alatt is folytak a tárgyalások az IMF-fel, emiatt Volodimir Hrojszman kormányfőnek el kellett hagynia az üléstermet, majd a tanácskozás befejezése után Petro Porosenko is csatlakozott hozzá. A képviselő elmondta, a döntést a hitel megítéléséről március végére halasztották.

Lucenko végül jelezte, megállapodtak arról, hogy a Számvevőszék személyi összetételének módosítását március 23-án tűzi napirendjére a parlament.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az IMF igazgatótanácsa levette hétfői ülése napirendjéről az ukrajnai hitelprogram harmadik felülvizsgálatának lezárását. A kijevi pénzügyminisztérium szerint a halasztás egyetlen oka, hogy pontosítani szükséges a megszállt területek blokádjának, az ottani ukrán vállalatok elfoglalásának, illetve a Kijev által nem ellenőrzött területeken kiadott okmányok elfogadása miatt az orosz bankok ukrajnai leányintézményei ellen foganatosított szankciók gazdasági következményeit.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)