A kijevi parlament határozatban sürgette Washingtont, hogy erősítse meg az ukrán–amerikai védelmi együttműködést

2017. március 22., 19:51

A kijevi parlament szerdán elfogadott határozatában felhívta az Egyesült Államok törvényhozását, hogy kössön védelmi megállapodást Ukrajnával, továbbá adjon úgynevezett „legfőbb NATO-n kívüli szövetségesi státust” az országnak.

Az indítványt a 450 fős ukrán parlament 232 tagja szavazta meg. A döntéshozatalkor 327 képviselő volt jelen az ülésteremben.

A határozatban a képviselők indoklásul hozták fel az 1994-ben létrejött budapesti memorandum „betűjét és szellemét”. A magyar fővárosban tető alá hozott memorandumot Ukrajna, Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok írta alá. A dokumentumban Ukrajna lemondott atomfegyvereiről, cserébe azért, hogy a nagyhatalmak szavatolják szuverenitását és területi épségét.

A parlament rámutatott arra, hogy a kétoldalú védelmi megállapodás Ukrajna és az Egyesült Államok között, valamint a legfőbb NATO-n kívüli szövetségesi státus jelentős hatást gyakorolna az ország elleni „orosz agresszió” megfékezésére, valamint a háború egész Európára történő kiterjedésének megakadályozására.

A határozatban az ukrán parlament megjegyezte, hogy az „Oroszországi Föderáció agresszív politikája” nem korlátozódik Kelet-Európára, hanem veszélyt jelent az egész kontinens biztonságára, azon felül a globális stabilitásra.

Petro Porosenko ukrán elnök már a 2014 szeptemberi washingtoni látogatásán sürgette, hogy az Egyesült Államok biztosítson Ukrajna számára ilyen partneri státust. „Erőteljesen arra bátorítom az Egyesült Államokat, hogy adjon Ukrajnának különleges biztonsági és védelmi státust, ami a legmagasabb szintű együttműködést jelenti a nem NATO-tag szövetségeseivel” – indokolta akkoriban kérését Porosenko felszólalva az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén.

(MTI/Kárpátalja)