SZBU: egy radikális szervezet vezetője orosz „megrendelésre” szervezte meg a lengyel főkonzulátus elleni terrortámadást

2017. március 31., 20:27

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) kiderítette, hogy egy radikális civil szervezet Oroszországban bujkáló vezetője szervezte meg orosz „megrendelésre” a lucki lengyel főkonzulátus elleni gránátvetős támadást – közölte az SZBU sajtószolgálata pénteken.

Ismeretlen tettesek szerdára virradó éjjel lőttek rá RPG gránátvetővel a nyugat-ukrajnai Luck városában a lengyel főkonzulátus épületére. A támadásban senki nem sérült meg, de a tetőtéri helyiségnek, amelyet találat ért, kitörtek az ablakai, és fölötte beszakadt a tetőszerkezet.

Az SZBU közleménye szerint a támadást egy bizonyos Mikola Dulszkij, a Nazsdak (csiszolókő) nevű radikális civil szervezet vezetője tervelte ki az orosz titkosszolgálatok „megrendelésre”. A férfit már körözik az ukrán hatóságok egy korábbi bűncselekmény – életveszélyes fenyegetés – miatt, az SZBU tudomása aszerint jelenleg Oroszország területén rejtőzködik. Dulszkij állítólag 2015 óta több, az orosz titkosszolgálatok által megrendelt ukránellenes akcióban, egyebek között a kijevi központi választási iroda előtt egy tömegmegmozdulás megszervezésében vett részt.

(MTI)