Az Egyesült Államok ukrajnai különmegbízottja Kelet-Ukrajnába, Kijevbe és Európába indult

2017. július 22., 13:07

Kurt Volker, az amerikai kormányzat ukrajnai különmegbízottja pénteken Kelet-Ukrajnába és Kijevbe indult, ahonnan több európai országot érintő körútra utazik tovább.

Volkert nemrégiben bízta meg Rex Tillerson külügyminiszter az ukrajnai válság rendezését célzó közvetítői feladatokkal. Most kezdte meg első útját, amelynek során Ukrajnán kívül Franciaországba, Belgiumba, az Egyesült Királyságba és Ausztriába látogat.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Kurt Volker Ukrajnában „az orosz agresszió által érintett” emberekkel találkozik, Kijevben pedig kormányzati tisztségviselőkkel folytat tárgyalásokat. A közlemény nem említi a különmegbízott várható tárgyalópartnereinek nevét.

Párizsban francia és német tisztségviselőkkel a valójában teljes egészében soha meg nem valósított ukrajnai tűzszünetet és a további teendőket vitatja meg, Brüsszelben a NATO és az Európai Unió tisztségviselőivel, Londonban pedig brit kormányzati tényezőkkel egyeztet majd. Bécsben a kelet-ukrajnai helyzet megfigyelésével foglalkozó nemzetközi csoport tagjaival találkozik.

Az Ukrajna és a Moszkva támogatását élvező kelet-ukrajnai szeparatisták között 2015-ben megkötött tűzszünetet rendszeresen megsértik, és Washington részben erre a konfliktusra hivatkozik mint az amerikai–orosz viszony lényeges javításának egyik fő akadályára. Donald Trump amerikai elnök kormányzatának eddig nem sikerült eredményt elérnie Moszkvánál sem a kelet-ukrajnai szakadárok támogatásának megszüntetése, sem a Krím visszaadásának ügyében.

(MTI/Kárpátalja)