A bíróság óvadék megfizetésére kötelezte Poljakovot

2017. július 22., 14:29

Kijev Szolomjanka kerületi bírósága 304 ezer hrivnya óvadék megfizetésére kötelezte Maxim Poljakovot, a kisebbik kormánypárt, a Narodnij Front parlamenti képviselőjét – jelentette az UNN hírügynökség.

A bíróság határozata értelmében Poljakovnak ezen kívül elektronikus nyomkövető karkötőt kell viselnie, s lakhelyét csak a hatóságok engedélyével hagyhatja el.

A hírügynökség emlékeztet, hogy a Speciális Korrupcióellenes Ügyészség (SZAP) korrupcióval vádolja Makszim Poljakovot. A SZAP tájékoztatása szerint június 19-én a Nemzeti Korrupcióellenes Ügynökség (NABU) nyomozói a SZAP eljárási felügyelete mellett őrizetbe vettek hét személyt, akik megvesztegetés fejében közreműködtek egy külföldi cég ukrajnai borostyánkitermelésének engedélyezésében. A nyomozás megállapította, hogy a bűncselekményben két parlamenti képviselő is érintett volt: Makszim Poljakov és Boriszlav Rozenblat, a Petro Porosenko Blokkja párt frakciójának tagja. A vizsgálatba az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodája (FBI) is bekapcsolódott.

Június végén a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte a Legfelső Tanácsban Poljakov és Rozenblat képviselői mentelmi jogának visszavonását, amihez a parlament július 11-én hozzájárult. A Legfelső Tanács ugyanakkor nem adott engedélyt a képviselők előállítására és előzetes letartóztatásba helyezésükre.

(unn.com.ua/Kárpátalja)