Az Ukrán Biztonsági Szolgálat cáfolta az „ügynökének” elfogásáról szóló orosz bejelentést

2017. augusztus 15., 18:09

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hamis információnak nevezte azt a kedden közzétett orosz titkosszolgálati bejelentést, miszerint állítólag elfogtak egy diverzánsakciókra készülő ukrán ügynököt az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten.

Az SZBU honlapján kiadott közleményében úgy vélekedett, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) célja ezzel a bekebelezett félszigeten élő lakosok megfélemlítése, akik „egyre gyakrabban fejezik ki elégedetlenségüket a megszálló hatalommal szemben”.

„Miközben egyre romlanak a krímiek életkörülményei, az FSZB ismét a régi lemezt tette fel, Ukrajnát és annak rendvédelmi szerveit próbálja felelőssé tenni saját gondjaiért és a Krími Autonóm Köztársaságban meglévő problémákért” – hangsúlyozta az SZBU.

Az orosz sajtóban kedden jelent meg az az FSZB-közlés, amely szerint a Krímben elfogták Hennagyij Limeskót, az SZBU állítólagos ügynökét, aki „létfontosságú objektumok elleni diverzáns akciókra” készült.

Az UNIAN ukrán hírügynökség beszámolójában közzétette az elfogásáról az FSZB által az interneten közzétett megszerkesztett videofelvételt, amelyen az látható, hogy a férfit civil ruhás, baseball sapkás férfi szorítja le a földre, velük szemben pedig egy szintén polgári öltözetet, de símaszkot viselő férfi áll. A mögöttük álló villanyoszlopon vágás nyoma látható, mellette egy kézi fűrész és egy hátizsák hever. A hassal földre szorított férfi beismeri vallatóinak, hogy utasítást kapott a villanyoszlop kivágására, azt azonban nem árulja el, hogy kitől. A símaszkos férfi ezután különböző tárgyakat vesz elő a hátizsákból, egyebek mellett egy ukrán igazolványt és egy kézi gránátot. A videó szereplői mind oroszul beszélnek.

Később az FSZB egy újabb vágott, szerkesztett videofelvételt tett közzé, amelyen az elfogott férfi vallomást tesz, beismerve, hogy elektromos vezetékekben tervezett kárt tenni, gyújtogatásokra és egyéb diverzánsakciókra készült.

(MTI)