Tüntettek Ungváron a magyar főkonzulátus előtt

2017. szeptember 22., 08:28

Szerdán, szeptember 20-án ukrán nemzeti-hazafias szervezetek féltucat képviselője tiltakozott a magyar kormány ukránellenes tevékenysége ellen Magyarország Ungvári Főkonzulátusának épülete előtt.

Oreszt Diduh, az Ukrajina szoborna koordinációs bizottságának elnöke kaputelefonon azzal a kéréssel fordult a főkonzulátus munkatársaihoz, hogy jöjjön ki valaki, és beszéljen az ukrán társadalmat képviselő csoporttal, vagyis velük. A magyar főkonzulátus előtt tartott tiltakozási akción beszélt Vitalij Hrehor, az Ajdar jótékonysági segítség kárpátaljai kirendeltségének vezetője is.

A „népes” csoport várt egy ideig, majd, mivel senki sem jött ki hozzájuk a diplomáciai külképviseletről, a kerítésre erősítették a négy plakátot, melyeken többek között a következő feliratok voltak olvashatók: „Magyar szeparatistáknak és Moszkva-barát putyini árulóknak nincs helye az ukrán Kárpátalján”, „A területi egység és az állami szuverenitás tisztelete – az Ukrajna és a Magyarország közötti béke és barátság garanciája”.

Egyébként, amíg a magukat ukrán állampolgároknak és hazafiaknak nevező egyének az ukrán nép védelméről beszéltek, Buhajla József főkonzul az Ivano-frankivszk megyei Kolomijába látogatott, hogy átadja a helyi bentlakásos iskola növendékeinek a magyar kormány által biztosított mintegy 500 ezer forint értékű adományt.

(ua-reporter.com/RV)