A megyei gyermekkórházban sikeresen visszavarrtak egy orrot

2017. szeptember 30., 20:59

Egy szörnyű történet szerencsésen végződött. A közelmúltban Munkácson a megyei gyermekkórházba egy rémült gyereket szállítottak be vérző arccal és levágott orral. Az ajtó üvegszilánkja által levágott szervet egy hűtőkonténerben szállították a sérülttel. Az orvosoknak azonnal cselekedniük kellett.

Később kiderültek a szerencsétlen eset körülményei is: a tízéves kislány barátaival játszott, és beleszaladt egy üvegajtóba anélkül, hogy észrevette volna. Az ütéstől a vastag üveg összetört, és esés közben szó szerint levágta az orrát. A felnőttek kötést helyeztek a sérült felületre, majd az amputált testrészt egy szalvétába helyezve egy hűtőtáskába tették, és a sérült gyereket azonnal a kórházba szállították.

Mintegy két óra telt el a baleset és a műtőasztalra jutás között. Vaszil Gyacsuk felső kategóriájú fül-orr-gégész, docens, az orvostudományok kandidátusa elmondta, sok mindent látott orvosi praxisa során, de ilyet még nem. Először meg kellett állítani a vérzést, majd a testrész megfelelő fertőtlenítését követően hozzáláttak a visszavarráshoz. Fennállt a veszélye, hogy nem sikerül visszanöveszteni. A műtétet követő harmadik napon az orr megfeketedett, de a szakemberek erőfeszítéseit végül siker koronázta: negyedik napon a gyerek orra rózsaszínű árnyalatúvá változott, később piros és meleg lett. Ez azt jelentette, hogy a vérellátás helyreállt. A teljes érzékenység visszatérése néhány hónapon belül várható, az idegi kapcsolatok helyreállása pedig még hosszabb folyamat.

Azóta eltelt egy hónap, a gyermek már a fővárosi szakemberek felügyelete alatt van, akik megállapították, a műtét sikeres volt, az orr visszanőtt és még hegek sem lesznek.

(pmg.ua/RV)