Tüntettek a beregszászi és az ungvári magyar konzulátus előtt

2017. október 13., 21:46

Október 13-án Magyarország beregszászi és ungvári konzulátusa előtt tüntetést szerveztek a kárpátaljai „patrióta” szervezetek. A tüntetők azt kérték Magyarországtól, hogy ne avatkozzon bele Ukrajna belpolitikájába. Az ua-reporter.com hírportál „kitűnő” információi szerint Beregszászban az orosz konzulátus előtt zajlott a tüntetés.

Az ungvári főkonzulátus előtt körülbelül száz ember lehetett, köztük diákok, nyugdíjasok és különböző hivatali dolgozók. A jelenlévők a következő feliratokkal ellátott transzparensekkel a kezükben álltak a helyszínen: „Elég volt Ukrajna nemzetközi színtéren való zsarolásából”, „Minden ukránnak kötelessége beszélni az államnyelvet”, „Magyarország ne avatkozzon bele Ukrajna belügyébe”.

„Azért gyűltünk itt össze, hogy támogassuk az új oktatási törvényt, hogy a gyerekek első osztálytól tanulják az ukrán nyelvet. Hogy lehet az, hogy valaki Beregszászban él, és nem tudja az ukrán nyelvet? Hogy lehet enélkül elhelyezkedni Ukrajnában? Támogatjuk a magyar, lengyel, cseh és más nyelvek megtanulását, viszont az ukrán nyelv tudása az államban kötelező” – mondta el a tüntetés egyik résztvevője, Bohdan Zavijszkij, aki láthatóan nem igazán van tisztában a jelenleg elfogadott oktatási törvény részleteivel, hiszen a gyerekek eddig is tanulták az ukrán nyelvet első osztálytól.

A tüntetők elmondták, hogy az általuk szervezett tüntetés egyben válasz is a Budapesten zajló, Önrendelkezést Kárpátaljának! elnevezésű tüntetésre.

(0312.ua/ua-reporter.com/VV)