Népszerű a megszavazott törvények visszavonását kezdeményezni a parlamentben

2017. október 25., 20:43

A VIII. összehívású Legfelső Tanács képviselői eddig 77 alkalommal kíséreltek meg visszavonatni a parlament által elfogadott törvényeket és jogszabályokat, mindannyiszor sikertelenül – járt utána az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet, melynek tájékoztatóját a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata ismertette.

A honatyák egyebek mellett megpróbálták megsemmisíteni a György-szalag betiltásáról, a Krivij Rihi időközi választásról, a Dnyipropetrovszk átkereszteléséről, a televíziós nyelvi kvótákról, az elektronikus vagyonbevallásról, a Donbász különleges státusáról és a nyugdíjkorhatár emeléséről rendezett szavazások eredményét.

A szavazási eredmény megsemmisítését leggyakrabban – 19 alkalommal – az Opozicijnij Blok frakciója kezdeményezte. A képviselők között e tekintetben a független Jurij Levcsenko a csúcstartó, aki az elmúlt három év során 25 alkalommal indítványozott szavazást a parlamenti határozatok visszavonásáról.

A kísérletek gyakorisága ellenére a képviselőknek és a frakcióknak eddig egyetlen alkalommal sem sikerült elérniük valamelyik parlamenti döntés visszavonását. Egy-egy ilyen voksoláskor átlagosan 52 honatya szavazott a korábbi döntés visszavonására a minimálisan szükséges 226 helyett.

Olekszij Koselj, a KVU elnöke szerint több okra vezethető vissza, miért igyekeznek a képviselők ilyen gyakran visszavonatni a parlamenti szavazásokat. Egyfelől a törvények egy jelentős részét valóban a házszabály megsértésével fogadja el a Rada, vagyis a honatyák jogosan kezdeményezik a határozat megsemmisítését. Másfelől az ilyen kezdeményezések remek alkalmat teremtenek az önreklámozásra. Emellett a szavazás visszavonásának kezdeményezése bevett technológiává vált az olyan esetekben, amikor valamelyik politikai erő halogatni szeretné egy adott jogszabálynak a házelnök általi aláírását, hiszen arra csak a szavazás visszavonására irányuló valamennyi beadvány napirendre tűzése után kerülhet sor – mutat rá Koselj.

(zn.ua/Kárpátalja)