Parlamenti képviselő ellen kíséreltek meg merényletet Kijevben

2017. október 26., 10:24

Merényletet követtek el Ihor Moszijcsuk, Oleh Ljasko Radikális Pártjának képviselője ellen szerdán este Kijevben – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

Az irányított robbanás akkor következett be, amikor a képviselő kilépett az Eszpresszo Tv épületéből – jelentette Moszijcsuk sajtószolgálata. A sérült honatyát kórházba szállították.

A rendőrség utóbb közölte, az esetben hárman sérültek meg. A sebesültek egyike, Moszijcsuk testőre, útban a kórház felé a mentőautóban belehalt sérüléseibe. Súlyos sérüléseket szenvedett az a politológus is, aki a honatyával együtt szerepelt a hírtévé műsorában.

Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója a 112 tévécsatorna műsorában elmondta, az előzetes információk szerint a robbanóanyagot egy, a közelben parkoló motorkerékpárra vagy robogóra erősítették. A robbanás ereje megközelítőleg egy kg trotilléval lehetett egyenértékű.

Anton Herascsenko, aki szintén az ukrán belügyminiszter tanácsadója, közölte, a nyomozás nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a merénylet az orosz titkosszolgálatok műve. A tanácsadó azt sem tartotta kizártnak, hogy a támadást azok az emberek hajtották végre, akik korábban halálosan megfenyegették a képviselőt.

Oleh Ljasko, a radikálisok vezére közölte, a Moszijcsuk elleni merénylet a képviselő „szakmai” és politikusi tevékenységével állhat összefüggésben. „Szemmel láthatóan ellenséges titkosszolgálatok műve, mert profi munkát végeztek” – tette hozzá a politikus.

„Véleményem szerint a megrendelők Moszkvában ülnek, a végrehajtók kijeviek. Nem kizárt az ügynökhálózat a hazafias közegben. Ez az első merénylet hasonló szintű államférfi ellen Ukrajnában” – közölte Ihor Moszijcsuk azt követően, hogy a kórházban megműtötték.

(pravda.com.ua/unn.com.ua/Kárpátalja)