„A konfliktust azok gerjesztik, akik vállalták, hogy beszüntetik”

2017. október 27., 19:20

Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai Megfigyelő Missziójának (SMM) első helyettese pénteki kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy információik szerint az elmúlt héten hat civil sérült meg a Donyec-medencében.

A sajtótájékoztatóról beszámoló UNIAN hírügynökség szerint az EBESZ-tisztviselő elmondta, ketten – egy férfi és egy nő – a megszállt Donyeck Petrovszkij kerületének egyik lakótelepén sérültek meg két incidensben.

„A nő 700, a férfi 350 méterre tartózkodott az úgynevezett DNR ellenőrzőpontjától. A felelősséget azok viselik ezért, akik lőnek. Mindazonáltal létezik még a felelősség erkölcsi összetevője is azok esetében, akik gyakorlatilag élő pajzsként használják a polgári lakosságot” – jelentette ki Hug.

Miután három és fél éven át teljességgel figyelmen hagyták a polgári lakosság érdekeit, rombolták mindazt, ami számukra fontos, nyilvánvalóvá vált, hogy a megfigyelők Kelet-Ukrajnában a lakosság és az otthonaik elleni szisztematikus és kegyetlen támadások tanúi lehetnek – állapította meg Hug. A helyzet iróniája, hogy a szemben álló felek azt állítják, azokért az emberekért küzdenek, akiket megtámadnak – tette hozzá az EBESZ-misszió helyettes vezetője.

„Nyilvánvaló, hogy ez a konfliktus nem a polgári lakosság érdekeit szolgálja. Azok gerjesztik, akik vállalták, hogy beszüntetik” – közölte Hug.

Az UNIAN emlékeztet, október 12-én donyecki sajtótájékoztatóján Alexander Hug közölte, idén a megfigyelők 400 polgári személy halálát, illetve sérülését erősítették meg a Donyec-medencében.

(unian.ua/Kárpátalja)