Mintegy 1500 hrivnyába kerülhet Ukrajnában a szilveszteri vacsora

2017. december 12., 09:30

Az ukránok számára különösen fontos ünnep a szilveszter, ezért már jó előre hozzálátnak az ünnepi menü megtervezésének. A Segodnya internetes változata a szupermarketek átlagárait és az Állami Statisztikai Szolgálat (Derzssztat) legutóbbi adatait véve alapul utánaszámolt, hogy mennyit kell kifizetnie idén az egyszeri polgárnak az ünnepi menüért, ha azt a legnépszerűbb fogásokból állítja össze.

A legegyszerűbb saláták elkészítéséhez is mintegy 300 hrivnyára lesz szükség. Így a posztszovjet társégben igen népszerű olivier saláta egyetlen átlagos adagjának (8 személyre, fejenként 250 g) költsége 167 hr. Az ugyancsak elmaradhatatlan bundás hering átlagosan 78,58 hrivnyából hozható ki, amihez képest a szintén klasszikusnak számító és elmaradhatatlan orosz vinaigrette saláta igen olcsó, csupán 53 hr.

Ha igen gazdaságos kocsonyát készítünk, azaz csak disznólábból főzzük (melynek kilója legalább 35 hr), úgy az étek ára nem haladja meg az 50 hr-t. Egy másik népszerű receptet alapul véve azonban, amelyhez kb. 2 kg csirke (kilója legalább 70 hr), 1 kg sertéshús (kb. 100 hr) és két disznóláb szükséges, az étek a zöldségeket és az étkezési zselatint is beleszámítva mintegy 230 hrivnyába kerül majd.

A közönséges szendvicsek költsége is mintegy 150 hrivnyára tehető, ám a kaviáros szendvicseké a 300 hrivnyát is elérheti.

Ha főfogásnak egészben sült csirkét készítünk, azért mintegy 150 hrivnyát kell kiadnunk (kilójáért legalább 70 hrivnyát), egy kacsa viszont, ha boltban vásároljuk, ennél lényegesen drágább, kilójáért mintegy 130 hrivnyát kérnek el. Számolnunk kell azzal is, hogy a köret hozzávalóiért szintén fizetnünk kell majd.

Ha disznóból sütjük az ugyancsak elmaradhatatlan rántott húst, fél kiló karajért legalább 60-70 hrivnyát kell kifizetnünk, a panír hozzávalóiról (prézli, tojás, liszt) és a sütéshez felhasznált olajról nem is szólva.

Ne feledjük, hogy jelentősen drágultak az utóbbi időben a szeszes italok. A legolcsóbb félédes bor egyetlen palackja minimum 80 hrivnyába kerül, vagyis nagyjából ugyanannyiba, amennyibe egy olcsó pezsgő, vagy vodka. A valamivel jobb minőségű italokért már legalább 120 hrivnyát kell kiadnunk palackonként.

Ily módon, figyelembe véve, hogy a vacsorához a felsoroltak mellett kenyérre, üdítőre, fűszerekre és az étkezés lezárásaként valamilyen desszertre is szükség lesz, egy nem kifejezetten bőséges ünnepi vacsoráért is akár 1500 hrivnyát kell majd elkölteni, ami kis híján az egyhavi létminimum összegével (1762 hr) egyenlő.

(segodnya.ua/Kárpátalja)