Porosenko meg akarja erősíteni a Donyec-medencében harcoló ukrán csapatokat

2017. december 20., 22:21

Petro Porosenko ukrán államfő kijelentette, hogy „határozott lépéseket tett” a Donyec-medencében szolgáló ukrán csapatok megerősítésére – áll abban a közleményben amely az elnöki honlapon jelent meg szerda este.

Az államfő nem fejtette ki, hogy konkrétan milyen lépéseket tett. Annyit fűzött hozzá, hogy Kijev készen áll bármilyen forgatókönyv megvalósulására a térségben.

Porosenko úgy vélekedett, növekszik a veszélye annak, hogy az „agresszor” a szembenállás fokozására készül. Kifejtette, hogy véleménye szerint ezt mutatja Oroszország váratlan, provokatív kivonulása a Donyec-medencei tűzszünetet felügyelő közös ukrán–orosz katonai koordinációs központból, a tervezett fogolycsere kétségessé válása, valamint az a tény, hogy az elmúlt napokban hosszú idő után ismét Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték a frontvonal ukrán ellenőrzésű oldalát.

Az ukrán elnök felvetette annak ehetőségét, hogy az orosz katonatisztek hazahívása után az úgynevezett „normandiai országok”, azaz Franciaország és Németország képviselőivel egészítsék ki a tűszünetet felügyelő központot. Meggyőződését fejezte ki, hogy ezen országok képviselőinek részvételével hatékonyabb lehetne a fegyvernyugvás ellenőrzése.

A 2014. szeptember 26-a óta működő, a minszki megállapodásokba foglalt tűzszünet betartását ellenőrző központból kedden utaztak vissza Oroszországba az orosz katonatisztek. Moszkva arra hivatkozva rendelte vissza őket, hogy szerinte tiszteletlenül bánt velük az ukrán fél, amit Kijev határozottan tagad.

Szerdai minszki ülésén a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport újabb tűzszünetben állapodott meg a Donyec-medencei szakadárok képviselőivel, tekintettel a közelgő téli ünnepekre. A fegyvernyugvásnak december 23-án, szombaton éjféltől kell életbe lépnie.

(MTI)