Újabb tűzszünetet hirdetett a minszki összekötő csoport

2017. december 20., 21:10

Ismét tűzszünetet hirdetett meg szerdai minszki ülésén a kelet-ukrajnai válság rendezésére hivatott háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport – hozta nyilvánosságra Darina Olifer, a kontaktcsoport kijevi küldöttségét vezető Leonyid Kucsma volt ukrán államfő sajtótitkára.

A tisztségviselő közlése alapján a fegyvernyugvásnak december 23-án, szombaton éjféltől kell életbe lépnie. Szavaiból az derült ki, hogy a karácsonyi és újévi ünnepekre tekintettel meghirdetett tűzszünettel a kelet-ukrajnai szakadárok minszki tárgyalói is egyetértettek, és szavukat adták annak betartására. Ezt megerősítette a DAN donyecki szakadár hírügynökség is.

Olifer hozzáfűzte, hogy a fogolycserére vonatkozóan is ígéretet tettek a felek, hogy törekednek azt az év végéig végrehajtani.

Irina Herascsenko ukrán parlamenti alelnök, aki a minszki csoport fogolycserével foglalkozó tagja ugyanakkor kétségesnek nevezte, hogy sikerül végrehajtani még idén a tervezett fogolycserét. Néhány napja arról számolt be, hogy az orosz fél újabb neveket kért felvenni a listára. A korábban ukrán részről javasolt fogolycsere keretében Kijev hajlandó lenne 306 embert szabadon bocsátani a délkelet-ukrajnai szakadár milíciák által fogva tartott 74 fogoly elengedése fejében.

Olekszandr Motuzjanik, a kijevi védelmi minisztérium hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szerda délután arról számolt be, hogy az eltelt egy napban két ukrán katona vesztette életét – egy a szakadárok tüzérségi támadásában, egy pedig robbanószerkezettől –, és további hat katona is megsebesült.

A 2014 tavasza óta tartó fegyveres konfliktus során a felek már számtalan tűszüneti megállapodást hirdettek meg, de egyik sem volt hosszú életű. Utoljára az iskolakezdésre tekintettel augusztus 25-től kezdődő tűzszünetben állapodtak meg, de azt néhány perccel életbe lépése után már meg is szegték a szakadárok – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. A kijevi műveleti parancsnokság akkori jelentése szerint a megállapodást felrúgó tüzérségi támadásban egy ukrán katona életét vesztette.

(MTI)