Lengyelországba utazik az ukrán kormányfő-helyettes, hogy a Nemzeti Emlékezet Intézetről szóló törvény módosításáról tárgyaljon

2018. február 15., 10:58

Pavlo Rozenko ukrán miniszterelnök-helyettes február 16-án Varsóba látogat, hogy lengyel kollégájával, Piotr Glinskivel a Nemzeti Emlékezet Intézetről szóló „botrányos” törvényről tárgyaljon – jelentette a Jevropejszka Pravda a miniszterelnök-helyettes szolgálata által a kormány weboldalán megjelentetett közlemény nyomán.

„Ukrajna elnökének, Ukrajna Legfelső Tanácsának és Ukrajna kormányának álláspontjából kiindulva nemcsak magyarázatot várunk a lengyel féltől erre a törvényre. Úgy hisszük, a jogszabályt módosítani szükséges” – idézi a szolgálat Rozenkót.

A kormányfő-helyettes szerint jelenleg fontos volna csökkenteni az ukrán–lengyel viszonyban tapasztalható feszültséget, melyet az utóbbi időben mesterségesen is igyekeznek szítani különböző politikai erők, köztük „külső tényezők” is.

„Ezért a fő küldetés párbeszédet kezdeményezni a lengyel féllel erről a témáról” – közölte az ukrán kormánytisztviselő.

„Ez nem csak politikai vagy történelmi kérdés. A Lengyelországban élő vagy dolgozó polgártársaink jogainak esetleges konkrét megsértéséről van szó, az üldözésükről bizonyos szavaikért vagy politikai meggyőződésükért. Véleményünk szerint ez megengedhetetlen. Megvédjük polgártársaink jogait nemcsak Ukrajnában, hanem országunk határain túl is” – hangsúlyozta Pavlo Rozenko.

A miniszterelnök-helyettes jelezte, hogy az ukrán fél kész a kérdések széles körének megvitatására.

„Reméljük, hogy a lengyel fél is tanújelét adja valamennyi vitás pont rendezésére irányuló szándékának” – tette hozzá.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy Andrzej Duda lengyel államfő február 6-án aláírta azt a lengyel törvényhozás mindkét háza által elfogadott jogszabály-módosító indítványt, amely egyebek mellett büntetni rendeli az ukrán nacionalisták által elkövetett bűncselekmények tagadását, egyben megküldte a dokumentumot normakontrollra az alkotmánybíróságnak.

Ukrajna korábban felszólította a lengyel államfőt, hogy ne írja alá a törvényt.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)