Rivisz: A békés Kárpátalján nem fognak sikerülni a nemzetiségi alapon történő provokációk

2018. február 27., 12:46

Február 27-én hajnalban idén immár másodszor követtek el támadást a KMKSZ ungvári székháza ellen. Az esettel kapcsolatban Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke is nyilatkozott.

„Elsősorban szeretném biztosítani őszinte támogatásunkról a kárpátaljai magyar közösséget magam és a képviselők nevében. Meggyőződésem, hogy az ilyen bűncselekmények kizárólag szélsőséges csoportok vagy radikális egyének megnyilvánulásai, s nem a toleráns és barátságos Kárpátalján élők  tettei. Erre bizonyíték a KMKSZ székháza elleni korábbi gyújtogatás, támadás, melyet lengyel állampolgárok, a Falanga jobboldali radikális szervezet tagjai követtek el. A Kárpátaljai Megyei Tanács kategorikusan elítéli az ilyen jellegű elfogadhatatlan cselekményeket egy civilizált társadalomban a békés földön. Tekintettel arra, hogy a hasonló jellegű esetek egyre gyakrabban fordulnak elő vidékünkön, azt kérem a kárpátaljai hatóságoktól – az Ukrán Biztonsági Szolgálattól, a Nemzeti Rendőrség kirendeltségétől és a megyei ügyészségtől –, hogy folytassanak teljes körű vizsgálatot a bűncselekménnyel kapcsolatban, és az elkövetőket vonják büntetőjogi felelősségre. Az eredményekről pedig informálják a megyei tanácsot és a lakosságot.

Biztosítok mindenkit, hogy a békés Kárpátalján nem fognak sikerülni a nemzetiségi alapon történő provokációk. Hiszen minket a magyar közösséggel nemcsak a többszázados történelem köt össze, hanem a mai őszinte vágy az iránt, hogy harmóniában és barátságban éljünk, gyermekeink és unokáink számára pedig egy boldog, jószomszédsági jövőt építsünk” – olvashatjuk a közleményben.

(facebook.com/VV)