Ukrajnai reakciók a KMKSZ-székház elleni támadásra

2018. február 27., 13:28

Megjelentek az első ukrajnai reakciók a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen ma hajnalban elkövetett támadásra.

Az elsők között reagált a történtekre Ljubov Nepop budapesti ukrán nagykövet.

„Fellépünk a nemzetiségek közötti béke aláásására irányuló bármilyen kísérlet ellen a régióban és egész Ukrajnában” – írta a Facebook közösségi oldalon.

A diplomata emlékeztetett, hogy a KMKSZ-székház elleni korábbi gyújtogatási kísérlet célirányos akció volt, amelyet egy lengyel jobboldali radikális szervezet két követője hajtott végre. Hozzátette: el kell gondolkodni azon, kinek előnyös egy ilyen provokáció, különösen amikor kiélezett az ukrán–magyar viszony.

Határozottan elítélte az Ungváron történteket az ukrán külügyminisztérium. A tárca weboldalán megjelent nyilatkozat emlékeztet, hogy a bűnüldöző szervek megindították a nyomozást az ügyben, és mindent elkövetnek a bűncselekmény operatív felderítése érdekében.

„Egyértelműen elítéljük a nemzeti kisebbségek témájának felhasználását kívülről a nemzetiségek közötti ellenségeskedés szításának eszközeként” – fogalmaz a tárca, emlékeztetve, hogy az épület elleni korábbi támadást a bűnüldöző szervek már felderítették, s a nyomozás bebizonyította a „külföldi nyomot” a támadásban, amelyet „egy, az orosz agresszor által támogatott kelet-európai radikális szervezet tagjai hajtottak végre”.

Ukrajna továbbra is határozottan ellen fog állni minden, a belpolitikai helyzet aláásására irányuló kísérletnek, többek között a nemzetiségek közötti viszonyon alapulóknak is – zárul a közlemény.

Az országos és a kárpátaljai ukrán nyelvű portálok is foglalkoznak az incidenssel, bár tudósításaik egyelőre jobbára a rendőrség és az ukrán külügyminisztérium által közöltekre korlátozódnak. A mukachevo.net tájékoztatása szerint a bűnüldöző szervek az esetet a Büntetőtörvénykönyv 194. cikkelyének 2. pontja alapján vagyon gyújtogatás, robbantás által vagy egyéb közveszélyes módon történő megsemmisítésének vagy károsításának minősítették.

(mfa.go.ua/mukachevo.net/Kárpátalja)