Lengyelellenes jelszavakkal vonultak fel Lembergben ukrán nacionalisták

2018. március 5., 19:19

Ukrán jobboldali radikális szervezetek „aktivistái” tartottak fáklyás felvonulást vasárnap este Lemberg (Lviv) utcáin Roman Suhevics, az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) főparancsnoka halálának évfordulója alkalmából, aki 1950. március 5-én, a szovjet titkosszolgálat büntetőosztagával vívott harcban esett el – jelentette a zaxid.net és az UNIAN hírügynökség. A szervezők szerint mintegy négyezren vettek részt az akcióban.

A nyugat-ukrajnai város központján átvonuló résztvevők lengyelellenes és egyéb jelszavakat skandáltak („Місто Львів не для польських панів”, „Пам'ятай, чужинець, тут господар українець”, „Хто ми? Українці! Чого ми хочемо? Влади!”, „Наша земля – наші герої”, „Ідея нації – проти деградації” stb.). A felvonulók által vitt transzparensen is a „Місто Львів не для польських панів” („Lemberg városa nem a lengyel uraké”) lózung volt olvasható.

Szvjatoszlav Szirij, a Nemzeti Hadtest Lemberg megyei vezetője jelezte, a jelszót tudatosan választották, hogy megmutassák, „Lviv banderista”.

„Ez a jelszó összefügg a Lengyelországban elfogadott legutóbbi botrányos törvénnyel és a helyhatóság viselkedésével a városi tanács ülésén, amikor a vörös-fekete zászlókról (az Ukrán Nacionalisták Szervezetének zászlóiról – a szerk.) szavaztak. Ez kettő az egyben. A Lengyelországban elfogadott törvény számunkra elfogadhatatlan. Semmi esetre sem lépünk fel a lengyel nép ellen, de ellene vagyunk a lengyelországi populista hatalomnak, amely elfogadta ezt a botrányos törvényt. Ezért ma kivonultunk megmutatni, hogy Lviv banderista város, és senki nem fogja megmondani nekünk, hogy kit tiszteljünk” – jelentette ki Szirij.

Elmondása szerint a felvonulók többsége a Nemzeti Hadtest és a Nemzeti Osztagok aktivistája volt, rajtuk kívül a Szvoboda és a Pravij Szektor tagjai is részt vettek a menetben.

A zaxid.net azt írja, Lembergben nem első ízben emlékeztek meg ezen a módon Suhevics haláláról, ám az idei alkalom volt a legnépesebb.

Az UNIAN emlékeztet, hogy Lengyelországban március 1-jén hatályba lépett a „banderista ideológiát” tiltó törvény.

(unian.ua/zaxid.net/Kárpátalja)