Áprilisban megvonhatják a bizalmat a Mikolajiv megyei kormányzótól

2018. március 29., 20:43

A Mikolajiv Megyei Tanács március 29-én úgy határozott, hogy április elején, rendkívüli ülésükön hallgatják meg Olekszij Szavcsenko megyei kormányzó beszámolóját, s a hallottak alapján határoznak arról, hogy továbbra is bizalmat szavaznak-e neki – jelentette az Ukrajinszka Pravda a NyikVesztyi nyomán.

Reggel több száz rendőr vette körül a Mikolajivi Megyei Tanács épületét, ahol a kora délelőtti órákban kezdtek gyülekezni különböző nacionalista és ellenzéki szervezetek, pártok hívei. Utóbb a megyei rendőrség közölte, hogy a megyei tanács kérte a megerősített hatósági jelenlétet a várható megmozdulásokról érkező hírek hatására.

A rendőrkordon ellenére a Nemzeti Hadtest mintegy félszáz hívének sikerült bejutnia az épületbe, ahol éppen ülésezett a Mikolajiv Megyei Tanács. Az „aktivisták” követelték, hogy a megyei önkormányzat tűzze napirendjére Olekszij Szavcsenko megyei kormányzó ideiglenes felfüggesztését a Vlagyiszlav Volosin egykori pilóta, a mikolajivi nemzetközi repülőtér vezetőjének öngyilkossága ügyében indult vizsgálat idejére. Hasonló követeléseket fogalmaztak meg a Szvoboda, a Demokraticsnij Aljansz és Miheil Szaakasvili pártja, a Ruh Novih Szil jelenlévő reprezentánsai is.

A nyomozás állásáról beszámoló Jurij Moroz, a megyei rendőrség vezetője szerint a vizsgálatnak egyelőre „egyetlen verziót”, így az öngyilkosságba hajszolás lehetőségét sem sikerült kizárniuk Volosin ügyében. Végül a képviselők úgy határoztak, hogy meghallgatják Szavcsenkót, mielőtt a bizalom megvonásáról döntenének.

Az ülésre bejutott „aktivisták” nem értettek egyet a határozattal és nem tágítottak a szószék mellől. Denisz Jantar, a Nemzeti Hadtest megyei szervezetének vezetője követelte Viktorija Moszkalenkótól, a megyei tanács elnökétől, hogy haladéktalanul tűzze napirendre a bizalmatlansági indítvány kérdését.

„Azt akarják? Ejtsenek foglyul! Nem fogom megsérteni a törvényt! Önök nem Mikolajiv megyei lakosok, először látom magukat!” – jelentette ki Moszkalenko.

Rövid vita után az elnök berekesztette az ülést.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)