Tiltott fegyvereket figyelt meg az EBESZ a demarkációs vonal közelében

2018. március 31., 12:18

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai Speciális Megfigyelő Missziója (SMM) közölte, hogy 24 óra leforgása alatt közel 280 robbanást figyeltek meg Donyeck és Luhanszk megyékben – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az EBESZ SMM-nek a március 28-án estétől március 29-én estig terjedő időszakról kiadott jelentése szerint Donyeck megyében a donyecki szűrőállomás, Szvitlodarszk, Horlivka, Avgyijivka, Sirokine, Lebedinszke és Piscsevik közelében sértették meg a tűzszünetet. Luhanszk megyében Sztanicja Luhanszkánál, Zoloténál és Pankivkánál lőttek.
Az európai megfigyelők jelentése kitér arra is, hogy pilóta nélküli repülő szerkezeteik révén március 29-én több ízben tapasztalták a fegyverzet-visszavonási megállapodások megsértését a kormány által nem ellenőrzött ukrajnai területeken. Luhanszkban öt harckocsit (T‒72), három légvédelmi rakétakomplexumot (9K35 Sztrila‒10), öt 155 mm-es tarackot (2A65 Mszta-B) és öt rakéta-sorozatvető rendszert (BM‒21 Grad, 122 mm) láttak.
Ezenkívül, ugyancsak március 29-én az EBESZ SMM drónja, szintén Luhanszkban, megfigyelt két BMP‒2 gyalogsági harcjárművet és négy BTR‒80 csapatszállító járművet. Emellett Luhanszktól 56 km-re délnyugatra, Hrusztaljnij községnél hat rakéta-sorozatvető rendszert (BM‒21) láttak haladni az országúton.

(unian.ua/Kárpátalja)