38 millió testvér

2018. április 27., 14:32

„Isten megadott nekünk mindent ezen a világon, hogy az életet széppé tehessük, de rajtunk múlik, hogy jól használjuk-e adományait. Igyekezzél hasznára lenni másoknak!”

Amikor Lord Robert Baden-Powell of Gilwell, akitől a fent idézett gondolat származik, 1907-ben Brownsea szigetén egyhetes nyári tábort szervezett 21 fiatal fiú számára, talán nem is sejtette, hogy abból, amit akkor és ott elindított, néhány évtizeddel később a világ legnagyobb ifjúsági mozgalma alakul majd ki. A cserkészet „önkéntes, politikamentes ifjúságnevelő mozgalom” amely ma világszerte 38 millió fiatalt egyesít nemes célok mentén, az Isten, a Haza és az Embertárs szolgálatában, függetlenül származásuktól, nemüktől, társadalmi és vagyoni helyzetüktől. A mozgalomnak Kárpátalján nagyjából 350 tagja van, akik mindannyian a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) kötelékéhez tartoznak. A mozgalom népszerűsítése és a jövőbeni építkezés célja mentén a szövetség április 20-22. között cserkészek számára tartott hivatástisztázó hétvégét, mellyel párhuzamosan cserkészet iránt érdeklődő felnőttek számára is tartottak képzést a Bereg Camp bázisán.

A hivatástisztázó hétvégére olyan 14 életévüket már betöltött fiatalok jelentkezhettek, akik késznek érzik magukat az őrsvezetői képesítés megszerzésére, illetve a saját őrsök (6-7 fős) vezetésére. Nagy felelősséget igénylő feladat ez, hiszen az őrsvezetőknek heti rendszerességgel kell foglalkozásukat tartaniuk csapatuk számára, illetve ők koordinálják a tagok tevékenységét a táborokban is. Az őrsvezetői képesítés megszerzése ezért egy többlépcsős folyamat, melyből az elsőt a hivatástisztázó hétvége jelenti. Idén a beregszászi, munkácsi, csapi, benei, dédai és beregrákosi csapatokból összesen 13 fiatal vágott neki az útnak. A hétvégére mindannyiuknak kreativitásukat és motiváltságukat is jelző előfeladatokkal kellet érkezniük (pl. cserkészetet népszerűsítő plakát), s arról is nyilatkozniuk kellett mit szeretnek a cserkészetben s miért szeretnének őrsvezetők lenni. 

A háromnapos program keretében a hivatástisztázó vezetői bemutatták, milyennek kell lennie egy cserkészmódszertani elvárásoknak megfelelő őrsi foglalkozásnak. Elhangzott ismertető a közösség szerepéről, az őrsvezető személyéről és felelősségéről, a cserkész módszertanról. Kvízjáték keretében mutathatták meg a résztvevők a cserkészetről szerzett tudásukat. Mindezek mellett a szervezők sok játékkal, lelki programmal és természetesen tábortűzzel is készültek. Azok, akik őrsvezetői terveikben még inkább megerősödtek, azok magyarországi őrsvezetői táborban tehetik meg a második lépést az őrsvezetővé válás felé.

A felnőttképzésre 9 cserkészet iránt érdeklődő személy – köztük felsőfokú tanulmányokat végző diákok, leendő vagy aktív pedagógusok – jelentkezett. Ennek célja a cserkészettel való közelebbi megismerkedésen túl az, hogy a résztvevők által olyan településekre is eljusson a cserkészet, ahol eddig nem jött létre cserkészcsapat. A résztvevők a hétvége során őrsök tagjaiként hajtottak végre játékos feladatokat, előadások keretében ismerkedtek a cserkészet történetével, a különböző képesítésekkel, cserkésztörvényekkel, a szövetség programjaival. Gyakorlati foglalkozáséként a cserkésztáborokban szükséges ismeretekkel gazdagodtak a résztvevők, úgy mint alapvető csomófajták, elsősegélynyújtás, tűzrakás, pihenőhely-készítés, tájékozódás eszközzel vagy anélkül.

Bár a hivatástisztázó és a felnőttképzés résztvevőinek egyaránt bőven van még tennivalójuk azért, hogy előbbiek esetében őrsvezetők, utóbbiak esetében pedig cserkészekké váljanak, a hétvége minden résztvevőben megerősíthette Bi-Pi gondolatát: „A cserkész nem úgy tesz, mintha jó volna, hanem teszi magát a jót.”

Espán Margaréta