Az ukránok Timosenko, Bojko és Zelenszkij pártjait juttatnák a parlamentbe

2018. április 27., 16:04

Ha a következő hét végén tartanák a parlamenti választásokat, a legtöbb szavazatot a Batykivscsina (Haza), az Opozicijnij Blok (Ellenzéki Blokk), a Hromagyanszka Pozicija (Polgári Álláspont) és a Szluha Narodu (Nép Szolgája) pártok kapnák – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Rejting szociológiai csoport felmérése nyomán.

A Batykivscsinára a megkérdezettek 9,2%-a adná a szavazatát, az Opozicijnij Blok a voksok 6,1%-át, a Hromagyanszka Pozicija az 5,7%-át, a Szluha Narodu az 5,9%-át kapná. Oleh Ljasko Radikális Pártjára a megkérdezettek 4,9%-a, a Za Zsittya (Az Életért) pártra 4,7%-a, a BPP – Szolidarnyisztyra (Szolidaritás) 4,5%-a és a Szamopomicsra (Önsegély) 3,1%-a adná a szavazatát. A Szvobodát (Szabadság) a válaszadóknak mindössze 2,3%-a támogatná.

Ugyanakkor azok körében, akik azt tervezik, hogy elmennek szavazni, és tudják, hogy kire fognak voksolni, a Batykivscsinát 15,6%, a Hromagyanszka Poziciját 9,6%, a Szluha Narodu pártot 9% választotta. A Za Zsittya és a BPP – Szolidarnyiszty pártokra, valamint Oleh Ljasko Radikális Pártjára a választók 8%-a lenne kész szavazni, a Szamopomicsra pedig 5%. A parlamentbe jutási küszöbhöz legközelebb a Szvoboda (4%), az Agrarna Partyija (Agrárpárt, 3%) és az UKROP (2%) tanyázik.

A megkérdezettek leggyakrabban a partok társadalmi és gazdasági kezdeményezései alapján választottak pártot. A pártvezér iránti szimpátia alapján 17%, ideológiai alapon pedig 11% döntött.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)