Két párt is jelöltjei győzelméről számolt be a tegnapi helyhatósági választások után

2018. április 30., 12:58

A Petro Porosenko Blokkja (BPP) Szolidarnyiszty és a Batykivscsina egyaránt jelöltjei győzelméről számolt be a 40 egyesült területi közösségben (OTH) április 29-én, vasárnap tartott helyhatósági választások után – jelentette hétfőn az Ukrajinszka Pravda.

A nagyobbik kormánypárt, a BPP Szolidarnyiszty a kampánystábjaik által végzett párhuzamos szavazatszámlálásra hivatkozva jelentette, hogy jelöltjeik a 40-ből 26 hromadában, azaz új típusú területi önkormányzatban állnak győzelemre. A párt szerint ez az általuk indított vagy támogatott jelöltek 65%-át jelenti. Közölték, jelöltjeik győztek a régiók döntő többségében, illetve az önkormányzati képviselői helyek többségét is megszerezték az OTH-kban.

Az ellenzéki Batykivscsina szintén azt állítja, hogy győzött a helyhatósági választásokon.

„A szavazókörzeti jegyzőkönyvek alapján végzett párhuzamos szavazatszámlálás eredményei arról tanúskodnak, hogy a Batykivscsina nagy különbséggel vezet a többi párt előtt a megválasztott pártjelöltek számát tekintve” – közölte sajtószolgálatuk.

Korábban beszámoltunk arról, hogy vasárnap 40 egyesült területi közösségben tartottak első ízben helyhatósági választásokat Ukrajna-szerte, köztük négy városiban, 14 nagyközségiben és 22 falusiban. Az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet jelezte, hogy a választások során számos szabálysértést tapasztaltak. Olekszij Koselj, a szervezet vezetője szerint hat párt folyamodott a szavazók megvesztegetéséhez, köztük a Batykivscsina és a BPP is.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)