Ismét tűz volt a balaklijai lőszerraktár területén

2018. május 4., 09:48

A tüzet az esti órákra sikerült lokalizálni, bár a száraz fű helyenként tovább ég, parázslik az egykori lőszerraktárnál – jelentette az Ukrajinszka Pravda péntekre virradóra.

Május 3-án késő este a Harkiv megyei Balaklijában még hallatszottak szórványosan alacsony intenzitású robbanások, amelyeket a területen még fellelhető lőszermaradványok okoztak. A közeli települések lakói közül néhányan elhagyták a várost éjszakára, de a lakosság evakuálását nem kellett elrendelni.

A Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) egységei tovább dolgoznak a lángok megfékezésén, az oltásba a mintegy 35 hektárnyi területen repülőgépeket is bevontak. A szakértők arra számítanak, hogy pénteken sikerül felszámolni az utolsó tűzfészkeket is.

A száraz fű május 3-án napközben gyullad ki abban a körzetben, ahol a lőszerraktárban tavaly pusztító tűz után visszamaradt, fel nem robbant lőszermaradványok begyűjtésén és megsemmisítésén dolgoznak a szakemberek. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 14 órakor jelentették a rendkívüli eseményt, minek hatására riasztották a helyi rendőrség teljes állományát. Nem sokkal később a DSZNSZ egységei megkezdték az oltást.

Az első jelentések szerint a nap folyamán nem végeztek robbantási munkákat a területen, így egyelőre nem tudni, mitől kaphatott lángra a száraz fű. Az ügyészség megkezdte az eset kivizsgálását, az ügyben büntetőeljárás indult.

Az Ukrán Fegyveres Erők több mint 368 hektáron elterülő balaklijai lőszerraktárában 2017 márciusában keletkezett hatalmas tűz, amelyben az ott tárolt több mint 138 ezer tonnányi lőszer jelentős része megsemmisült. Az oltás napokig tartott. Egy ember meghalt, többen megsebesültek az esetben. A hatósági vizsgálat megállapítása szerint a tüzet diverzáns akció okozhatta. A terület mentesítése a fel nem robbant lőszerektől máig tart.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)