Ukrajnában segíti a belső menekülteket az Ökumenikus Segélyszervezet

2018. május 9., 13:15

Továbbra is több mint egymillió ember szorul segítségre az ukrajnai háborús konfliktus miatt. Az Ökumenikus Segélyszervezet most újabb 9 ezer háztartás számára nyújt élelmiszer és higiénés csomagokból álló adományt – közölte a segélyszervezet szerdán az MTI-vel.

Mint írták, az ENSZ humanitárius szervezetének (OCHA) becslései szerint az orosz–ukrán háború miatt otthonától jelenleg is távol élni kényszerülő 1,2 millió ukrán belső menekült 60 százalékának különösen nagy gondot jelent az élelmiszerek, a gyógyszerek, illetve a lakhatási költségek drágulása. A helyzet komolyságát mutatja az is, hogy az élelmiszerbiztonsági mutatók kétszer olyan rossz értéken állnak mint egy évvel ezelőtt, s felmérések szerint a humanitárius krízis által leginkább sújtott térségekben élőknek évek óta nem megfelelő az orvosi ellátása sem – tették hozzá.

Megjegyezték: az utóbbi időszakban számos alkalommal adódott probléma a vízhálózattal, a harcok következtében 107 alkalommal sérült meg lakóház és 604 katonai incidens okozott sebesülést, vagy követelt halálos áldozatot. A 2014 áprilisában kezdődött konfliktusnak az OCHA becslései szerint összesen 2 ezer halálos áldozata és 7-9 ezer civil sebesültje van.

Hozzátették, az Ökumenikus Segélyszervezet a válsághelyzet kezdetétől folyamatos helyszíni humanitárius munkájának részeként most újabb 9 ezer háztartás számára nyújt élelmiszer és higiénés csomagokból álló segítséget Donyeck, Luhanszk, Zaporizsja és Herszon megyékben.

A közleményben idézték Nagy Ákost, a segélyszervezet helyszínen tartózkodó regionális igazgatóját, aki szerint az ACT Alliance által támogatott program keretében februárban 300 Donyeck és Zaporizsja megyei család kapott családonként 300 kg szenet fűtőanyag támogatásként, és a projekt négy hónapja alatt pszichoszociális támogatást is nyújtanak a segélyszervezet szakemberei a háborús traumák feldolgozásához. A 200 ezer euró értékű segélyprogram kiemelt célcsoportjai az egyedül élő idősek, a fogyatékosokat nevelő családok, a beteg rászorulók, a nagycsaládosok és a kisgyermeket nevelők.

A segélyszervezet közleményében felidézték: az 1990-es évek közepe óta vannak jelen Ukrajnában. Az 1998-as kárpátaljai árvíz nyomán létrehozott állandó beregszászi képviselet munkájának fókuszában ma már elsődlegesen a szegénység elleni küzdelem áll. A segélyszervezet a folyamatosan működő kárpátaljai programjai mellett a 2014-ben indult válság kezdetétől nemzetközi összefogással Ukrajna 10 régiójában kapcsolódott be a belső menekültek és a háborús övezetekben élő emberek ellátásába, 500 településen, több mint 50 ezer embernek nyújtva kézzelfogható támogatást.

(MTI)