Lucenko: Hazaárulást követtek el az Ukrajnában indított orosz hírportál újságírói

2018. május 15., 20:41

A RIA Novosztyi orosz hírportál ukrajnai megfelelőjeként működtetett internetes kiadvány munkatársai olyan cselekményeket követtek el, amelyek kimerítik a hazaárulás bűntettét – hangsúlyozta Jurij Lucenko ukrán főügyész kedden a Facebookon.

Ukrán és orosz híradások a nap folyamán beszámoltak arról, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai házkutatást tartottak kedden a Russia Today – Ukrajnában propaganda-televíziónak tartott – orosz csatorna kijevi szerkesztőségében, valamint a RIA Novosztyi Ukrajina néven működő hírportálnak szintén az ukrán fővárosban lévő irodájában. Utóbbi vezetőjét, Kirill Visinszkijt őrizetbe is vették.

A főügyész szerint a nyomozóhatóságoknak bizonyítékai vannak arra, hogy a RIA Novosztyi Ukrajina jó fizetségért ukránellenes támadásokat hajtott végre az ország ellen folyó „dezinformációs háborúban”.

Viktor Kononenko, az SZBU helyettes vezetője kedden Kijevben tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy Visinszkij kettős, ukrán és orosz állampolgársággal rendelkezik, és a házkutatás során megtalálták orosz útlevelét. Kononenko szavai szerint Visinszkij havi 53 ezer eurót kapott Oroszországból azért, hogy az ukrán fegyveres erőket lejárató anyagokat készítsen. Közölte továbbá, hogy a férfi 2014-ben a Krímből visszatérve több más újságíró támogatásával az önkényesen kikiáltott Moszkva-barát kelet-ukrajnai donyecki és luhanszki szakadár „népköztársaságok” melletti „aktív támogató tevékenységbe kezdett”.

„Miközben városaink közterein vettek végső búcsút a terrorellenes műveletben (ATO) elesett ukrán katonáktól, Kijevben olyan híradások láttak napvilágot, amelyek arról szóltak, hogyan lövik állítólag az ukrán fegyveres erők a békés Donyec-medencét, és követnek el mindenféle jogsértéseket” – fogalmazott az SZBU-vezető.

Kononenko szavai szerint ezekért az anyagokért a fizetséget Oroszországból Szerbián keresztül juttatták Ukrajnába, ahol a pénzt szétosztották Visinszkij és a jogellenes tevékenységben részt vevő más személyek között. Hozzáfűzte, hogy az említett 53 ezer euró csupán az az összeg, amire az SZBU-nak bizonyítéka van. „Operatív értesüléseink szerint a teljes összeg meghaladta a havi 100 ezer eurót” – jelentette ki.

Kononenko közölte, hogy a vizsgálat során mintegy húsz olyan ukrán állampolgárságú személyt készülnek tanúként kihallgatni, akik a RIA Novosztyi Ukrajina hírportál számára újságírói tevékenységet végeztek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség kiemelte, hogy Visinszkij a Mirotvorec nevű ukrán internetes oldal listáján is szerepel mint olyan személy, aki gyakran látogat a Donyec-medence szakadár ellenőrzésű részeibe és az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krímbe, ahonnan aktívan tudósít az ottani orosz megszállók tevékenységéről.

A Kreml továbbra is tagadja, hogy katonailag beavatkozik az Ukrajna keleti részén zajló válságba, és fegyverekkel, katonákkal támogatja a szakadárokat.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden Szocsiban újságíróknak nyilatkozva közölte, hogy Oroszország ellenlépéseket fog tenni válaszul az orosz újságírók elleni ukrajnai hatósági intézkedésekre.

(MTI)