Kezdeményezték Kirovohrad megye nevének megváltoztatását

2018. május 19., 18:14

A Legfelső Tanács két éve már Kropivnickijre keresztelte át a régióközpont, Kirovohrad nevét, a megye átnevezéséhez azonban módosítani kell az Alkotmányt – emlékeztet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A portál szerint a parlamentben most bejegyezték azt a módosító indítványt, melynek értelmében az Alkotmány 133. cikkelyét megváltoztatva Kirovohrad megyét a jövőben Kropivnickij megyének neveznék. A dokumentumot 153 honatya írta alá.

A névváltoztatás oka, hogy Szergej Kirov (eredeti neve Kosztrikov) a kommunista rezsim kiemelkedő alakja volt, aki ráadásul semmilyen módon nem kötődött a régióhoz. A Vjatkai kormányzóságban született 1886-ban és 1934-ben, Leningrádban gyilkolták meg. Kirov halála szolgált indokul a történelembe a nagy tisztogatásként bevonult sztálini politikai leszámolás megkezdéséhez.

A megyeszékhely és a tervek szerint a megye új névadója Mark Kropivnickij (1840–1910) ukrán író, dramaturg, színész, az ukrán hivatásos színjátszás létrehozója, aki a mai Kirovohrad megye területén látta meg a napvilágot.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy Legfelső Tanácsban áprilisban már benyújtottak egy hasonló módosító indítványt, amely javasolja, hogy Dnyipropetrovszk megyét nevezzék át Szicseszlávi megyévé.

(zn.ua/Kárpátalja)