Mintegy 200 darabos Barbie-babagyűjtemény Ungváron

2018. június 13., 20:57

Jarina Deniszjuk egy 26 éves ungvári újságíró, végzettségét tekintve pénzügyi szakember. Kedveli a zenét, egy zenés honlap szerkesztőjeként dolgozik, saját műsort vezet a rádióban, szeretne egy együttest alapítani és ... közel 200 Barbie babával él együtt.

Gyermekkora óta szerette a babákat, de akkoriban kortársaihoz hasonlóan csak játszott velük. Később egyetemi évei alatt kezdte gyűjteni a Barbie-kat, s amikor külön lakásba költözött, rendszerezte azokat. Gyűjteményében vannak új modellek és ritkaságnak számító, régi gyártmányúak egyaránt.

Kezdetben mindent gyűjtött, kijárt a bolhapiacra és a kínai Barbie-któl a porcelán babákig megvett mindent. Idővel csak a klasszikus, 1:6 méretűek érdekelték. Ezek a fashion babák, amelyek egy-egy kor ruhadivatját viselik. Gyűjteményének legrégebbi darabja az 1970-es évekből származik, a legújabb pedig 2017-es. Napjainkban az OLX-en vásárol újakat, de utazási során is vett már babákat például Lembergben, Kijevben, Magyarországon, Szlovákiában, sőt az USA-ban is. Még az sem fontos számára, hogy a babák újak legyenek. A leharcolt darabokat restaurálja.

Nemrég átválogatta a gyűjteményét, és csak az eredeti márkás Barbie-kat hagyta meg. A többit (három nagy táskányit) a Facebook-oldalán keresztül csokoládéért cserébe egy kislánynak ajándékozta.

Jarina nagy álma, hogy kollekciójának berendezhessen egy külön szobát, ahol az összes Barbie nyitott polcokon kapna helyet.

(varosh.com.ua/RV)