Sajtó: Ukrajnában valóságos piaca van a civil aktivistákra támadó verőembereknek

2018. július 16., 10:52

Ukrajnában kialakult a verőemberek, az úgynevezett „tyituskák” titkos piaca, ahol perceken belül eljut az információ a megrendelőktől a potenciális végrehajtókig, s ahol nemcsak olyanok akadnak, akik ütni tudnak – írja az UNIAN hírügynökség a TSZN Tizsdeny című műsorának összeállítása nyomán.

A hírügynökség szerint egyre veszélyesebb felháborodni a tisztviselők, gyártók és tisztességtelen beruházók tettein: a civil aktivistákat nemcsak bántalmazhatják, de akár az életükre is törhetnek.
Több mint egy hónappal ezelőtt az egyik Harkiv megyei faluban felakasztva találtak egy mindössze 23 éves környezetvédőt. A rendőrség máig nem adott választ a kérdésre, hogy mi történt vele.
Néhány hónapja egy késes-kalapácsos csoport Kijev Podol kerületében rátámadt egy ukrán szimbolikájú pólót viselő fiatalra, aki korábban az ATO-ban harcolt. 
Szvitlana Pidpalára, az engedély nélküli építkezések ellen küzdő ismert odesszai környezetvédőre fényes nappal támadtak rá a háza közelében. Támadói ketten voltak: egyikük ütött, a másik őrködött. Az összeállítás szerint a legtöbb támadás ezt az utóbbi sémát követi.
A riport megszólaltatja Jevhen Karaszj fővárosi aktivistát, aki szerint titkos feketepiaca van az efféle szolgáltatásoknak. Elmondása szerint azok, akik korrupcióba keveredtek, gyakorta fordulnak a hasonló szolgáltatásokért az őrző-védő cégekhez. A megbízás általában több közvetítőn keresztül jut el a végrehajtókig. Az ár ötezer dollár, amiből 500–1000 dollár jut a „tyituskáknak”.
A rendőrség a legtöbbször személyes konfliktusokat keres az ilyen esetek hátterében, soha nem minősítik azokat újságíró vagy civil aktivista elleni támadásnak, írja az UNIAN.
Az összeállításban megszólaló Jehor Szobolev parlamenti képviselő e jelenség mögött is Moszkva kezét véli felfedezni. Állítása szerint ebben az esetben az ukrajnai korrupció Oroszország kezére játszik – derül ki az UNIAN és a TSZN összeállításából.

(unian.ua/Kárpátalja)