Tivadarban volt az első szakmai gyakorlat

Vendégház-minősítői képzés

2018. július 18., 16:23

A magyar falusi vendégfogadók minősítési rendszerét szeretné meghonosítani vidékünkön a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT), Magyarországhoz hasonlóan 1–4 napraforgós rendszert akarnak bevezetni. A kárpátaljai vendégházak minősítéséhez képzett minősítő szakemberekre van szükség, ennek megfelelően a KMTT, az Egán Ede-alapítvány és Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának támogatásával meghirdetett egy szakmai tanfolyamot, amelyre 18-an jelentkeztek.

Az elméleti képzés a KMTT beregszászi irodájában zajlott, majd július 12–13-án a magyarországi Tivadarban volt az első gyakorlati képzés, ahol dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár szakmai irányításával, ottani minősítők és helyi vendéglátók segítségével a 18 leendő kárpátaljai vendégház-minősítő szakember betekintést nyerhetett a magyarországi minősítési gyakorlatba. A gyakorlati képzés során minden egyes résztvevőnek minősíteni kellett egy magyarországi vendégházat, eldöntve, hogy egy, kettő, három vagy négy napraforgós szálláshelynek értékeli. A képzés végül egy kárpátaljai gyakorlati résszel zárul, amikor kárpátaljai vendégházakat fognak pontozni a résztvevők.

Mester András, a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács elnöke lapunknak elmondta: „A minősítési rendszert már kidolgoztuk. Hamarosan fel fog állni egy kuratórium, amelyben helyet kap a KMTT elnöksége, a KMKSZ-nek, valamint Magyarországról az Országos Falusi Turizmus Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség egy-egy delegáltja. A minősítői képzés sikeres befejezése után ül majd össze a kuratórium, elfogadjuk az alapszabályt, és utána jelentkezhetnek majd a kárpátaljai vendégházak tulajdonosai, akik minősítéssel szeretnének rendelkezni. Időben igyekszünk majd az érintetteket tájékoztatni a honlapunkon, illetve a sajtón keresztül.

A falusi vendégházak által nyújtott szolgáltatások nagyon különböző színvonalúak, ezért fél ezektől a turisták és az utazásszervezők egy része. Pedig egy falusi vendéglátóhely vetekszik a szállodákkal, panziókkal, ha sikerül felállítanunk a minősítési rendszert, bárki megnézheti a honlapunkon, hogy egy-egy minősített szálláshely milyen minőségű szolgáltatásokat tud nyújtani, annak alapján lehet majd közülük választani. Ezzel a kárpátaljai vendégfogadókkal szembeni bizalmat tudjuk növelni, ami hosszú távon mindannyiunk érdeke” – hangsúlyozta Mester András.           

dózsa