A kormánypártok mellett leggyakrabban a radikálisok szavazták meg a törvényeket a Radában

2018. július 21., 16:10

A Legfelső Tanács nyolcadik ülésszaka folyamán elfogadott törvényeket leggyakrabban a Narodnij front (Népi Front, NF), az Oleh Ljasko Radikális Pártja (RPL) és a Petro Porosenko Blokkja (BPP) frakciói szavazták meg – derül ki az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil szervezet elemzéséből, amelyet a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata idéz.

A február és július közötti időszakban az elfogadott törvényekre az NF-től a képviselők 78%-a, az RPL-től 72%-uk, a BPP-től pedig 70%-uk szavazott igennel. Ugyancsak támogatta az elfogadott jogszabályokat a Szamopomics (Önsegély) honatyáinak 67%-a.
Lényegesen kevesebb „igen” szavazat érkezett a független képviselőktől (46%) és a Batykivscsina (Haza) frakció tagjaitól (43%).
A legkisebb mértékben a Vidrodzsennya (Újjászületés, 30%), a Volja narodu (Népakarat, 28%) és az Opozicijnij blok (Ellenzéki Blokk, 21%) támogatták az elfogadott jogszabályokat. Az Opozicijnij blok képviselői 25 törvényre egyetlen szavazatot sem adtak le.
A KVU rámutat: az elmúlt két esztendőben jelentősen nőtt az elfogadott törvények támogatottsága a radikálisok részéről.
„Az RPL de facto a koalíció harmadik tagjaként működik, amit a pozitív szavazások számának növekedése is alátámaszt. Míg 2016-ban átlagosan az RPL képviselőinek 54%-a szavazott igennel, addig 2017-ben már 67%-uk, 2018-ban pedig 72%-uk. Ily módon a Rada törvényeinek abszolút többségét mások mellett az RPL és – kisebb részben – a Szamopomics szavazataival fogadják el” – mutatott rá Olekszij Koselj, a KVU vezetője.
Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent a törvények Batykivscsina általi támogatottsága: 2016-ban a képviselőik 54%-a szavazott igennel a törvényekre, 2017-ben 47%-uk, 2018-ban 43%-uk. Ugyancsak csökkent a jogszabályok támogatottsága a Volja narodu és az Opozicijnij blok részéről.
Összességében a nyolcadik ülésszak alatt 46 törvényt fogadtak el (nem számítva a ratifikációs törvényeket). Átlagosan 245 honatya szavazott igennel egy jogszabályra.

(zn.ua/Kárpátalja)