Magyarországtól kapnak klórt a kárpátaljai vízművek

2018. július 21., 20:43

Már jövő héten megérkezhet a magyar segítség.

Korábban a Kárpátalja Online is beszámolt arról, hogy az Ungvári Vodokanal kommunális vállalat képtelen klórhoz jutni, mivel leállt a termelés az ukrajnai DnyiproAzot gyárban, amely Ukrajnában egyedüliként állít elő a vezetékekbe jutó víz fertőtlenítésére szolgáló folyékony klórt. A vízműnél közölték, a tartalékaik legfeljebb augusztus közepéig elegendők. Az alternatív beszállítók, akikkel az ungvári vállalat tárgyalásokat folytatott, ragaszkodnak a teljes előtörlesztéshez, miközben a megyeszékhely és az Ungvári járás lakói több mint 32 millió hrivnya tartozást halmoztak fel a szolgáltatóval szemben.

Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó weboldalán rámutat, a megyében 18 vízmű használ folyékony klórt az ivóvíz fertőtlenítésére, amelyeknek szintén alig néhány heti tartalékuk maradt a szivattyú- és szűrőállomások zavartalan működtetéséhez. A továbbiakban a vízművek kénytelenek lennének beszüntetni a lakosság vezetékes vízellátását, ami óhatatlanul a fertőző betegségek megjelenéséhez vezetne.

Megelőzendő ezt a forgatókönyvet Hennagyij Moszkal Magyarország Ungvári Főkonzulátusához fordult a víz fertőtlenítéséhez nélkülözhetetlen folyékony klórért.

„Ma (július 20-án – a szerk.) megkaptuk a választ, hogy Magyarország, amely gyárt klórt, reagált a kérésünkre, humanitárius segélyben részesíti Kárpátalját – jelentette be Hennagyij Moszkal. – Folyamatban van a folyékony klór minél gyorsabb szállítási mechanizmusának meghatározása, arra számítunk, hogy már jövő héten megérkezik. Előzetesen Kárpátalja számára másfél hónapra elegendő mennyiségről van szó, s reméljük, ez idő alatt a DnyiproAzot újra megkezdi a gyártást. Egész Kárpátalja nevében őszinte hálámat fejezem ki a magyar kormánynak, amely mindig reagál a megye problémáira, és a segítségünkre siet. Mint ismeretes, az igaz barát a bajban ismerszik meg.”

(moskal.in.ua/Kárpátalja)