UNIAN: Az ukránok Európa legbetegebb népei közé tartoznak

2018. szeptember 10., 09:49

Valamelyest nőtt az ukránok várható élettartama és valamivel kevesebbet dohányoznak. Ezzel a végére is értünk a nemzet egészségügyi helyzetére vonatkozó jó híreknek. Az italozás, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód és az üres pénztárcák Ukrajnát Európa és a világ legbetegebb nemzetei közé sorolják – írja a Novoje vremja nyomán az UNIAN hírügynökség.

Az Egészségügyi Világszervezet 156 országot értékelő rangsorában Ukrajna a szomorú 97. helyet foglalja el, nemcsak a fejlett nyugati országokat engedve maga elé, hanem az egész posztszovjet térséget, hiszen például Fehéroroszország ebben a rangsorban az 54., Oroszország a 73., Moldova a 75. Az ukránokénál rosszabb egészségi állapotot és egészségügyi ellátást csak a szegény arab országokban, Afrikában és Afganisztánban tapasztalni.

Az ukránok átlagosan 10-12 évvel rövidebb ideig élnek, mint az európaiak. Emellett az ukrán átlagpolgár egészségügyi állapota évről évre tovább romlik. A legelterjedtebbek az ország lakossága körében az érrendszeri, légzőszervi, emésztőrendszeri, kiválasztó rendszeri megbetegedések.

A szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák Ukrajnában a halálesetek 68%-át, vagyis kétszer annyit, mint az Európai Unió országaiban. Az okok: a lakosság növekvő szegénysége, a rossz ökológia, a stressz, valamint a rossz táplálkozás.

(unian.ua/Kárpátalja)