Ismét válaszlépéseket helyezett kilátásba a magyarokkal szemben Klimkin

2018. szeptember 21., 10:20

Ukrajna Külügyminisztériumában készítik a válaszlépéseket a magyar állampolgárság rejtett „kiosztására” ukrán állampolgárságú személyeknek – erősítette meg a Twitteren Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Úgy tűnik, egyesek nem hallottak meg engem elég jól Ukrajnában és külföldön. A probléma a botrányos videón a beregszászi [magyar] konzulátusról nemcsak az állampolgárság kiadása, hanem a FELHÍVÁS, hogy elleplezzék ezt Ukrajna elől. Van miről beszélni, és mi cselekedni fogunk!” – írta a miniszter.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a beregszászi magyar konzulátuson rejtett kamerával készült felvételen látható egy férfi, aki segít esküt tenni és egy nő, aki azt tanácsolja az állampolgárságot szerzett személyeknek, titkolják el ezt a tényt az ukrán hatóságok elől. Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter ezzel kapcsolatban nem zárta ki a beregszászi magyar konzul kiutasítását Ukrajnából.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter viszont közölte, hogy a magyar kormány barátságtalan és kockázatos lépésnek tekintené a beregszászi konzul kiutasítását. Egy ilyen lépés – tette hozzá – új dimenzióba helyezné a két ország kapcsolatait, és nem maradna válaszlépés nélkül. A kárpátaljai magyarokat hátrányosan érintő intézkedések és megfélemlítési kísérletek után most újabb szintet lépett az ellenük irányuló támadássorozat – jelentette ki az MTI szerint. Az eseményeket Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri és – tette hozzá – nem kizárt, hogy a jövőben is szükség lehet az Ukrajna integrációját lassító intézkedésekre.

(pravda.com.ua/MTI/Kárpátalja)