Drágul a vezetékes telefon

2018. szeptember 22., 10:38

A kommunikáció és az informatizálás területének állami szabályozását végző nemzeti bizottság (NKRZI) kétlépcsős díjemelést hagyott jóvá a vezetékes telefonszolgáltatások területén – jelentette az UNIAN.

A hírügynökségnek adott kommentárjában Mihajlo Suranov, az Ukrtelekom vállalati kommunikációs osztályának igazgatója elmondta, a díjszabási javaslatot átadták végső jóváhagyásra az Igazságügyi Minisztériumnak.

„A jóváhagyás és közzététel után a tarifák hatályba lépnek” – közölte.

„Jelenleg egy telefonvonal kiszolgálása a társaságnak átlagosan 48,3 hrivnyába kerül a városokban és járásközpontokban (az NKRZI 43,8 hrivnyás érvényben lévő tarifakorlátja mellett), illetve 69,6 hrivnyába a falvakban és nagyközségekben (a hatályos tarifa: 39,68 hr). Emellett a vállalat jelentős összegeket költ a levágott telefonvonalak folyamatos karbantartására és helyreállítására” – közölte Mihajlo Suranov.

Jelezte, mindez rendszeres veszteségeket okoz az Ukrtelekomnak, amely a kialakult helyzet miatt fordult az NKRZI-hez.

Az áremelést két lépcsőben hajtják végre. Idén novembertől a tarifa a városi lakosság számára 17%-kal (3–7 hrivnyával), falun pedig 18%-kal (3–7 hrivnyával) emelkedik. Jövőre, azaz 2019-től a városi lakosság és jogi személyek esetében 9%-ot tesz ki a tarifaemelés (kettőtől öt hrivnyáig), míg a falusi jogi személyeknek 12%-os (3–6 hrivnya), a költségvetési intézményeknek 14,7%-os (3–7 hrivnya), a falusi lakosságnak 18,7%-os (4–9 hrivnya a csatlakozás típusától függően – fővonal, ikervonal stb.) tarifaemeléssel kell számolni.

(unian.ua/Kárpátalja)