A KMISZ szerint jelenleg nyolc párt juthat a parlamentbe

2018. szeptember 28., 16:05

Ha szeptemberben tartanák a parlamenti választásokat Ukrajnában, nyolc párt érné el az 5%-os bejutási küszöböt, köztük négy olyan politikai erő, amely nem képviselteti magát a jelenlegi Legfelső Tanácsban – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) felméréséből, amelyet a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata idéz.

Azon választók közül, akik elmennének szavazni, s már eldöntötték, hogy kire fognak voksolni, 19,6% a Batykivscsina (Haza) pártra adná a voksát. A további sorrend: Petro Porosenko Blokkja (11,2%), Opozicijnij blok (Ellenzéki Blokk, 10,1%), Za Zsittya (Az Életért, 9,3%), Hromagyanszka pozicija (Polgári Álláspont, 9,3), Szluha Narodu (A Nép Szolgája, 8,2%), Oleh Ljasko Radikális Pártja (8,1%), Szvjatoszlav Vakarcsuk Blokkja (7,9%).

Emellett a bejutási küszöbhöz közeli támogatottságot mértek a Szamopomics (Önsegítés, 4,1%), valamint a Szvoboda (Szabadság, 3,5%) pártoknál. A többi párt összességében a választók 8,6%-ának támogatására számíthatna azok körében, akik már eldöntötték, hogy kire fognak szavazni.

A megkérdezettek további 6%-a elrontaná a szavazólapot, 14,4% nem menne el szavazni, 31,7% pedig még nem tudja, kire adná a voksát.

A felmérést szeptember 8–23. között végezték 2026 fős mintán.

(zn.ua/Kárpátalja)