Klimkin a beregszászi konzul kiutasítása után egyeztetne Magyarországgal

2018. október 4., 15:31

Ukrajna nem törekszik kapcsolatai romlására Budapesttel amiatt, mert kiutasította területéről Magyarország konzulját – jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszterrel folytatott csütörtöki kijevi megbeszélését követő sajtótájékoztatón, amelyről az UNN számol be.

„Most a magyar féllel folytatandó konzultáció fontosságáról beszélünk, arról, hogyan oldódik meg a konzuli probléma… Nincs szó arról, hogy romlaniuk kellene a kapcsolatoknak Magyarországgal. Vagy egy világos stratégiánk olyan egyértelmű intézkedésekről, amelyeket megtehetünk, de nem kell feltétlenül ezekhez folyamodnunk. Minden kérdést úgy kell megoldanunk, hogy segítsük magyar közösségünket” – közölte Klimkin.
Jelezte, szándékában áll a közeljövőben felkeresni Kárpátalját és beszélni a magyar, román, szlovák és más „diaszpórákkal”.
Csütörtökön reggel Ukrajna persona non gratának (nemkívánatos személynek) nyilvánította Magyarország beregszászi konzulját. Az ukrán külügyminisztériumban jegyzéket adtak át Keskeny Ernő ukrajnai magyar nagykövetnek, amelynek értelmében a konzuli kapcsolatokról szóló 1963-as bécsi egyezmény 23. cikkelye alapján „a konzuli tisztviselő státusával összeegyeztethetetlen tevékenységekkel összefüggésben Magyarország Beregszászi Konzulátusa konzuljának el kell hagynia Ukrajna területét az elkövetkező 72 órában”.

(unn.com.ua/Kárpátalja)