Zsigmond Barna Pál: Az Európa Tanács fogadjon el jelentést az ukrajnai kisebbség helyzetéről! (Frissítve)

2018. október 10., 14:15

Jelentés és határozat elfogadását indítványozta Zsigmond Barna Pál fideszes parlamenti képviselő az Európa Tanácsnál és parlamenti közgyűlésénél az Ukrajnában élő kisebbségek helyzetéről. A képviselő kiemelte a tavaly szeptemberben elfogadott ukrán oktatási törvényt és annak az oktatás nyelvére vonatkozó 7. cikkelyét. Hozzátette, hogy a határozatnak fel kell szólítania az ukrán hatóságokat, hogy azok teljes mértékben hajtsák végre a Velencei Bizottság ajánlásait – ahogyan egyébként azt Porosenko elnök korábban már megerősítette.

Szerinte Ukrajna nemcsak hogy figyelmen kívül hagyta a Velencei Bizottság oktatási törvényre vonatkozó ajánlásait – s nem tesz eleget nemzetközi kötelezettségeinek sem –, de október 4-én a Legfelső Tanács az új nyelvtörvényt is elfogadta anélkül, hogy előzetesen konzultációt folytatott volna a nemzeti kisebbségek képviselőivel, mint ahogyan nem kérték ki az Európa Tanács véleményét sem ezzel kapcsolatban.

Az újonnan elfogadott nyelvtörvény drasztikusan csorbítja a kisebbségek nyelvhasználati jogait, meghatározza az államnyelv (amelynek egyedül az ukrán nyelv tekinthető) kizárólagos használatát az állami szervek szintjén és az élet nyilvános területein erős védelmi intézkedések bevezetésével: az államnyelv megsértése esetén 3 év börtönbüntetést ír elő.

A nemzeti kisebbségek elleni erőszakos támadások és megfélemlítések az utóbbi időben megsokszorozódtak Ukrajnában. Gondoljunk csak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ungvári székházának februári felrobbantására, vagy a június 23-ai kárpátaljai romák ellen elkövetett pogromra Lembergnél, ahol egy ember életét is vesztette.

Az oktatási törvény, a nyelvtörvény és a megváltozott jogi környezet fényében Zsigmond Barna Pál és képviselőtársai arra kérik a parlamenti közgyűlést, hogy kövesse nyomon az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségek romló helyzetét azáltal, hogy jelentést készít a nemzeti kisebbségi jogok biztosításáról és Ukrajna nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséről az ukrajnai nemzeti kisebbségeket érő jogszűkítő folyamatok megfékezése érdekében.

MTI/CsA