Az adóhatóság szerint a külföldi rendszámú gépkocsik tulajdonosai indokolatlanul örülnek a Legfelsőbb Bíróság egyetlen határozatának

2018. október 25., 11:21

Az Állami Fiskális Szolgálat (DFSZ) állítása szerint a Legfelsőbb Bíróság határozata, amellyel megsemmisítette egy külföldi rendszámmal közlekedő jármű gépkocsivezetőjére kiszabott bírságot, nem ok arra, hogy az európai országokban regisztrált járművek tulajdonosai ne tartsák be a vámtörvényeket – jelentette az Ukrajinszka Pravda a DFSZ sajtószolgálata nyomán.

„A jelzett határozat egyetlen konkrét közigazgatási felelősségre vonásra vonatkozik” – mutatnak rá szolgálatnál.

Esetünkben a Legfelsőbb Bíróságnak egy polgárnak a vámhatósággal szemben benyújtott keresete nyomán indult perben október elején született határozatáról van szó. A felperes egy észt rendszámú gépkocsival tranzit céljából lépett Ukrajna területére, járművét nem vámoltatta el. A férfi annak a határozatnak a megsemmisítését kérte, amellyel vétkesnek ismerték el őt a vámtörvények megsértésében, és 8500 hrivnya bírság megfizetésére kötelezték.

A DFSZ szerint a járművezető eljárásával megsértette a Vámtörvénykönyv 470., az áruknak és kereskedelmi járműveknek a rendeltetés szerinti vámhatósághoz való eljuttatásának elmulasztásáról rendelkező cikkelyét, ám mivel időközben lejárt a jelzett cikkely szerinti felelősségre vonás határideje, a vámosok a 469. cikkely (elvámolatlan áruval végzett jogtalan műveletek) megsértéséről vettek fel vele szemben jegyzőkönyvet. A Legfelsőbb Bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a felperes nem vétett a 469. cikkely ellen.

Mindazonáltal a DFSZ megítélése szerint a Legfelsőbb Bíróság szóban forgó határozata nem mentesíti a járművezetőket a felelősségre vonás alól a tranzitra vonatkozó határidők megsértéséért, valamint nem menti fel őket a tranzit jogállású, illetve az ideiglenesen behozott járművek közlekedésére vonatkozó jogszabályi követelmények teljesítése alól a Vámtörvénykönyv említett 470. és 485. cikkelye (a vámilleték megfizetése alóli mentesülésre, összegének csökkentésére irányuló jogellenes cselekmények, valamint a vámfizetés alóli kibújást célzó egyéb jogellenes cselekmény) alapján.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a parlament július 13-án elfogadta első olvasatban azokat a törvénymódosító indítványokat, amelyek csökkentenék a külföldről behozott személygépkocsik után fizetendő vámilletéket, egyben szigorítanák a felelősségre vonást az elvámolatlan autók használatáért.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)