A harkivi egyetem váratlanul visszamondta Vakarcsuk terembérletét

2018. október 25., 14:58

A harkivi Jaroszlav Mudrij Nemzeti Jogi Egyetem előbb beleegyezett, hogy helyiséget biztosít Szvjatoszlav Vakarcsuk jogászokkal tervezett találkozójához, később azonban a rektor indoklás nélkül meggondolta magát. A hírt a Facebook közösségi oldalon maga Vakarcsuk jelentette be – közölte az Ukrajinszka Pravda.

„Október 29-én Harkivban a Jaroszlav Mudrij Nemzeti Jogi Egyetemen került volna sor a találkozómra a jogászközösséggel és minden érdeklődővel, melynek témája az Ukrajinszka Pravdában a jogállamiságról megjelent cikkem lett volna” – mondta el Vakarcsuk videoüzenetében.

„Kezemben tartom a szerződéstervezetet, amelyet a tisztelt rektor úr aláírt, mely szerint az egyetem beleegyezik, hogy biztosítja a helyiséget és tulajdonképpen a találkozó formális társszervezőjeként lép fel” – tette hozzá.

Vakarcsuk elpanaszolta, hogy október 24-én váratlanul visszamondták a megállapodást. Az indoklás szerint „objektív okok miatt nem biztosíthatunk önnek helyiséget”.

„Engem ez nagyon emlékeztet a régi szovjet időkre, vagy a függetlenség időszakára, amikor minden felülről érkezett parancsra történt. Különösen furcsa ilyen magyarázatot kapni jogászoktól és egyetemek képviselőitől, a tudományos gondolkodás független és szabad közösségeitől. […] Az a benyomásom, hogy valaki odafent azt mondta, »nem szabad«, amire azt válaszolták: »így is lesz«” – mondta Vakarcsuk.

Az énekes sajnálatának adott hangot, hogy előfordulhat ilyesmi napjainkban, amikor a választások előtt Ukrajnában minden politikus a változásokról, az átláthatóságról és a megújulás szükségességéről beszél. Egyben megerősítette, hogy a találkozóra a történtek ellenére sor kerül.

Szvjatoszlav Vakarcsukot, az Okean Eljzi popegyüttes frontemberét a sajtó és a szakértők egy része már hónapok óta potenciális elnökjelöltként kezeli, valamennyi közvélemény-kutatás őt hozza ki az egyik legesélyesebb indulónak Julija Timosenko után.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)