Jön a téli időszámítás!

2018. október 26., 19:30

Az órák kismutatóit a hétvégén kell majd egy órával visszahúzni – figyelmeztet a mukachevo.net.

Ukrajna hagyományosan október utolsó vasárnapján tér át a téli időszámításra. Idén ez azt jelenti, hogy az órák kismutatóit október 28-án vasárnap, közép-európai idő szerint hajnali három órakor kell majd egy órával visszahúzni.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy először 1908-ban Nagy-Britanniában alkalmazták a téli és a nyári időszámítást. A Szovjetunióban 1981-től alkalmazták rendszeresen az óraátállítást.

Jelenleg a világ 110 országában alkalmazzák a téli és a nyári időszámítás váltakoztatását, ugyanakkor számos országban már lemondtak róla, illetve fontolgatják, hogy megteszik. Ukrajnában a parlament még 2011-ben kísérletet tett az óraátállítás eltörlésére, ám utóbb visszavonta saját erre vonatkozó határozatát.

Az orvosok szerint az emberi szervezet könnyebben viseli a téli időszámításra való átállást, mint tavasszal az áttérést a nyárira, mivel a „téli idő” a természetes a számunkra. Annak ellenére azonban, hogy így egy órával többet alhatunk, nehezen alkalmazkodunk az ébrenlét és az alvás váltakozásának új ritmusához. A változás megterheli a szervezetet, minek következtében romolhat a közérzetünk, gyengülhet az immunrendszerünk, álmatlanság léphet fel.

Az adaptációhoz legalább egy hétre van szükség. Az óraátállítás előtt néhány nappal, illetve az utána következő napokban célszerű kerülni a túlzott fizikai megterhelést. Ugyancsak javasolt ebben az időszakban tartózkodni a túlzottan zsíros ételek és az alkohol fogyasztásától. Viszont igyunk több vizet és gyógyteát. Az sem árt, ha ilyenkor egy órával lefekvés előtt kikapcsoljuk a számítógépet, a tabletet, az okostelefont.

(mukachevo.net/Kárpátalja)